Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

do syropy,Apilac
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> ZDROWIE PSZCZÓŁ / PREPARATY NATURALNE, CHEMICZNE I FARMAKOLOGICZNE STOSOWANE W ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAŹNYCH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Administrator
Administrator
Administrator



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1662
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ----------
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:51, 30 Lis 2011    Temat postu:

Oczywiście, że nie fermentuje w plastrach, jakby fermentowało to apilac nie byłby dopuszczony do sprzedaży. Rozumiem, że wiadomość od jakiegoś eksperta jest wyrazem wycofania twoich nieprawdziwych tez. Dziękuję za informację.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
paulownia
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2150
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 33 razy
Skąd: podkarpacie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:26, 30 Lis 2011    Temat postu:

nigdy do żadnej fermentaci pokarmu mi nie doszło nigdy
zapewne StanleyK może to również potwierdzić ktoś pociska bzdury a ktoś inny próbuje to wprowadzić w życie tylko się nie udaje


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dominik Ptak




Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 7:39, 01 Gru 2011    Temat postu:

Administrator napisał:
Oczywiście, że nie fermentuje w plastrach, jakby fermentowało to apilac nie byłby dopuszczony do sprzedaży. Rozumiem, że wiadomość od jakiegoś eksperta jest wyrazem wycofania twoich nieprawdziwych tez. Dziękuję za informację.


Dr.n.wet Andrzej Jędruszak nie jest "jakimś" ekspertem a twórcą Apilacu.
Mam w domu słoiczek z roztworem 1:1 cukru z dodatkiem bakterii lactobacillus (Lakcid) nastawiony w sobotę wieczorem.
Powiem wam jak wyglada ten syrop dziś w czwartek - zmienił kolor na lekko szaro-żółty i ma wyrażnie zapach kiszonki (kwas mlekowy) i zmieniła się jego konsystencja na ciągnistą (śluzowatą), w smaku natomiast nie wyczuwam kwasowości, ciagle dominuje smak słodki.

Jeszcze raz przywołam maila od Dr. Jędruszaka:
Cytat:
Szanowny Panie,
Dziękuję za Pana uwagi i spostrzeżenia.
Apilac jest preparatem zawierającym żywe kultury bakterii oraz witaminy z grupy B. Bakterie te powoduja fermentację mlekową cukrów i są obecne w warunkach rodziny pszczelej, m. in. w pierzdze, miodzie, jelicie pszczół dorosłych, a także w komórkach plastrów. W zapasach syropu zgromadzonych w plastrach nie dochodzi do fermentacji ze względu na odparowanie wody do ok. 17-18% oraz wobec wysokiego stężenia cukrów. Dodatkowo hamuje ten proces obecność enzymów dodanych ze śliny pszczoły w trakcie przenoszenia syropu z podkarmiaczki do plastra i wielokrotnego przenoszenia w celu odparowania wody i zagęszczenia zapasów.


Jest więc okres kilku dni po podaniu syropu z Apilaciem w którym nie doszło jeszcze do przerobienia (odparowania) syropu i fermentacja mlekowa zachodzi tak jak w moim słoiczku. Bakterie zawarte w Apilacu w tym czasie nie tylko rozkładają glukozę do kwasu mlekowego ale i zużywają na własny rozwój witaminy (dodane z Apilaciem) zawarte w syropie. Przypuszczalnie dlatego Stanley zaleca podwójną dawkę Apilacu do syropu, połowa witamin w nim zawarta stanowi odżywkę dla bakterii w tym krótkim okresie fermentacji i jest tracona bezużytecznie



Cytat:
W rozrzedzonym roztworze cukru nie przetworzonego przez pszczoły fermentacja mlekowa zachodzi bardzo łatwo, tak jak w Pana obserwacji. Podobnie może być przy wzroście wilgotności w ulu (zacieki wody z opadów, wykraplanie pary na plastrach, niedostateczne zagęszczenie syropu przy zbyt późnym dokarmianiu, przy zimnej pogodzie, itp.)


Stopień zawartosci wody w pokarmie zimowym jest więc kluczowy.Dr. Jędruszuk nie wyklucza więc że sytacji zawilgocenia zapasów fermentacja mlekowa może nie ustawać. Nie można więc wykluczyć sytuacji w której dojdzie do nadmiernej kwasowości zapasu zimowego.
To jest w pewnym stopniu loteria.


Cytat:
Zasadniczo Apilac jest przewidziany do doraźnego podawania pszczołom w okresie stymulacji rozwoju rodziny pszczelej, uzupełnienia zapasów, wspomagania rozwoju rodzin przesiedlonych (zwłaszcza na węzę, gdzie nie ma naturalnej mikroflory ulowej), po zatruciach do odnowienia mikroflory jelitowej u pszczół, profilaktycznie przy zapobieganiu zgnilcowi amerykańskiemu, itp.
Z wyrazami szacunku,
Andrzej Jędruszuk


Zwracam uwagę że Dr. Jędruszak w końcowej częsci wypowiedzi wyliczając wszystkie zastosowania Apilacu nie wspomina ani slowem o stosowaniu do karmienia zimowego.
Robicie to panowie na własną odpowiedzialność.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dominik Ptak dnia Czw 7:47, 01 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Czw 10:53, 01 Gru 2011    Temat postu:

O i to jest konkretna dyskusja na temat. Sam przeczytałem po zachwytach ,opis preparatu i nic tam nie było o podkarmianiu zimowym.Nie wiem czy jednak był powodem upadku. Ja dla wszelkiego zbadałbym pozostały pokarm.Dla czystości sumienia i potwierdzenia lub nie , mojego postępowania z apliackiem.Choć ja jego nie używam. Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> ZDROWIE PSZCZÓŁ / PREPARATY NATURALNE, CHEMICZNE I FARMAKOLOGICZNE STOSOWANE W ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAŹNYCH
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin