Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciekawe,śmieszne,wyrażenia,słowa,- pszczelarskie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 52, 53, 54  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> ŻARTY I KAWAŁY & FASCYNUJĄCE CIEKAWOSTKI Z ŻYCIA PSZCZÓŁ / PSZCZELE CIEKAWOSTKI
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
birkut
Gość






PostWysłany: Śro 23:03, 26 Paź 2011    Temat postu:

jedzie sobie chłopek pociągiem , nie bardzo wie gdzie sie zatrzymuje wiec pyta konduktoa , panie a w zimnej wodzie staje? a konduktor panie? włóż se to zobaczysz

a to
w antryju na befyju stoi szolka tylu brzmi

a przedpokoju na kredensie stoi szklanka cherbaty

drugie
srebrzysta mgła pokryła szczyty tatr brzmi
gówno widać

piiotrek słyszałem to kiedyś


Ostatnio zmieniony przez birkut dnia Śro 23:05, 26 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Czw 7:07, 27 Paź 2011    Temat postu:

[quote="M@ciej]...co to są 'gniecioki'?
Hasło z mojego dzieciństwa...[/quote]

Się mi przypomniało jeszcze jedno : mąka ,woda , sól i coś tam jeszcze ,razem zagniecione i upieczone na gorącej (rozpalonej) blasze na "kuchence" -takie placki .... b. smaczne .
Może też o to M@ciejowi .....chodziło
PF
Powrót do góry
daro
Gość






PostWysłany: Czw 8:28, 27 Paź 2011    Temat postu:

Piotr to nazywa się maca.Przaśny chleb bez drożdży.
Powrót do góry
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:21, 27 Paź 2011    Temat postu:

Maca jest placek przaśny, pieczony w cieniutkich płatach tak jak ciasto na kluski, bezpośrednio na blasze pieca, pieca chlebowego. Pochodzenie kuchni żydowskiej.

Co to jest dzionie ?

Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Czw 9:29, 27 Paź 2011    Temat postu:

Malon napisał:
Maca jest placek przaśny....

Co to jest dzionie ?

Adam


Very Happy Kiszka nadziewana macą maczaną w rosole i toto zapiekane

zdaje się popularna potrawa z okolic Rakowa , też żydowskie pochodzenie ma ta dziona
PF

ps
akuratnie nie wiedziałem ,ale ...... znalazłem w .... i teraz gwoli uczciwości dopisuję Very Happy


Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Czw 9:31, 27 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:02, 27 Paź 2011    Temat postu:

Tak jest to nasze danie zaadaptowane z kuchni żydowskiej.
jako podstawę wykorzystuje się mace łamaną w kawałki, dawniej pozostałe składniki były koszerne, czyli tłuszcz gęsi i resztki mięsa gęsiego i wołowego drobno posiekane nożem. Macę namacza sie rosołem lekko aby była wilgotna a nie papka, dokłada mięso i tłuszcz, sól, ziele angielskie, liście bobkowe pokruszone. Pieprz biały i czarny ma być w sporej ilości, całość do jelita wołowego średniej wielkości. Układa na blasze i do pieca. Piecze się do zrumienienia otoczki ponieważ składniki są gotowane więc mają się tylko połączyć. Była to potrawa robiona w okresie wielkanocnym, spolszczona i dodatki mięsne są dziś dowolne. Podawana na ciepło, opiekana w plastrach.
Na wszystkich uroczystościach podawana jako danie regionalne.
Można samemu spróbować zrobić dla mnie pyszne, synkowie oceniają różnie.

Adam


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Malon dnia Czw 10:04, 27 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Czw 11:20, 27 Paź 2011    Temat postu:

słyszałem ze jeszcze do macy zydzi dodaja krew małych dzieci , nie wiem ile w tym prawdy , ale podobno w jedwabnym za to zgineli zydzi w stodole
Powrót do góry
daro
Gość






PostWysłany: Czw 11:35, 27 Paź 2011    Temat postu:

Ty birkut nie zaczynaj. Twisted Evil Napiszę Ci na prv za co zgineli bo wypierdzielą nas obu. Evil or Very Mad Radzę wszystkim co zaczynają pisać na temat Jedwabnego przeczytać historie nie tylko tą w/g Grossa.
A w szabas Żydom nie wolno wykonywać żadnych zbędnych prac i w związku z tym że żreć się jednako chce ,zatrudniali Polaków do gotowania.Wiecie co to Kugiel ?
A swoją drogą do nadziewania kichy wolę ziemniaki.Kto jadł kiszkę ziemniaczaną , taką prawdziwą? A może moje cudowne danie małosolne ogórki maczane w ciepłym miodku , zagryzane domowym chlebkiem z masełkiem i popijane duchem Puszczy ? Obrzydliwe ? Spróbujcie, jak spróbowałem to tak posmakowało że do domu wróciłem po 2 dniach. Very Happy


Ostatnio zmieniony przez daro dnia Czw 11:41, 27 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
birkut
Gość






PostWysłany: Czw 12:30, 27 Paź 2011    Temat postu:

hahaaa daro , wyraźnie napisałem słyszałem, i podobno a dlaczego zginęli i co jest prawdą a co kłamstwem to mnie naprawde nie intereuje , jest tyle innych ciekawych rzeczy którymi można sie zając
Powrót do góry
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:34, 27 Paź 2011    Temat postu:

kugiel w różnych wydaniach jest stałym daniem w moim domu. Szczególnie lubię z rosołem mocno piepsznym co by była okazja otworzyć browara.
Mój ojciec mawiał kicha /kaszanka/ i kugiel muszą być tak piepszne aby koniecznie spirytusika walnąć jak zwykłą wódkę.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Czw 14:44, 27 Paź 2011    Temat postu:

No widzisz kolego bo ja nie wiem jak u Ciebie ale kugiel to babka ziemniaczana pieczona w piecu z żebrami wołowymi lub w po polsku , wieprzowymi podsmażonymi na cebulce i włożone do środka. Very Happy A kaszana lubi pieprz ,fakt ale ja sypie po rozsądku , a popić zawsze można.Ba wskazane przy świniobiciu Very Happy
Powrót do góry
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:05, 27 Paź 2011    Temat postu:

Pisałem że w różnych wydaniach.
Podstawowy to prawie placek ziemniaczany pieczony na patelni w tłuszczu bez dodatków mięsnych taki ze 2cm grubości tylko plastry boczku na wierzchu obowiązkowo wędzonego. Do właśnie rosołów, lub barszczy zamiast klusek lub kasz.
Z grzybami, kapustami i mięsem, cienki, gruby jak duszka pragnie pieczony już w piekarnikach jako danie główne, oczywiście barszcze jako popitka białe, czerwone, grzybowe z zakwasem lub bez.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Czw 22:04, 27 Paź 2011    Temat postu:

a nie mylicie nazwy z kogel mogel? bo co kraj to obyczaj i jak zwał tak zwał a do geby i tak niema co włożyc
Powrót do góry
M@ciej
Moderator
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 344
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Berlin, Suwałki
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:59, 27 Paź 2011    Temat postu:

Coś spać nie mogę.

dobrze odgadliście. Takie właśnie placki z przepisem Piotra, kiedyś moja babcia robiła takie, bardzo mi to smakowało, często też zasypywała cukrem pudrem.
pozdrawiam./


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez M@ciej dnia Czw 23:59, 27 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Pią 21:48, 28 Paź 2011    Temat postu:

darek4257 napisał:
Hallo Co to jest ,wrzuc wapno na druty??poz d

birkut napisał:
a słyszał ktoś o takim czyms u pszczoły
narząd chordotonalny?


W gąszczu pytań te dwa pozostały bez odpowiedzi. Uprasza się autorów o podanie rozwiązania .... prawidłowego Wink

Co by nie ( bohtyna pobudzić trza ).... - wiedźmar - chętnych .... o zgłaszanie swoich odpowiedzi
PF


Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Pią 21:49, 28 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> ŻARTY I KAWAŁY & FASCYNUJĄCE CIEKAWOSTKI Z ŻYCIA PSZCZÓŁ / PSZCZELE CIEKAWOSTKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 52, 53, 54  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 52, 53, 54  Następny
Strona 7 z 54

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin