Forum FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI MICHAŁÓW - SERDECZNIE WITAMY! Strona Główna FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI MICHAŁÓW - SERDECZNIE WITAMY!
Scanning by Kaspersky Lab Security
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Inwertowane syropy dla pszczół
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI MICHAŁÓW - SERDECZNIE WITAMY! Strona Główna -> PASIEKA STACJONARNA I HODOWLA PSZCZÓŁ
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
golina
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 944
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: stargard
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 9:34, 16 Lut 2011    Temat postu: Inwertowane syropy dla pszczół

Witajcie szanowni koledzy,chcę poruszyć temat jak w tytule.Jakie macie doświadczenia w związku stosowania gotowych syropów dla pszczół takich jak: Apifortuna ,Apistar czy syrop rozprowadzany przez Holger Food.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bohtyn
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1323
Przeczytał: 37 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:30, 20 Lut 2011    Temat postu:

Kol. - golina- specjalnie czekałem kilka dni, żeby wypowiedział się ktoś kto może juz stosuje gotowe syropy. Ja jeszcze nie stosowałem ale strasznie ciekawi mnie ten temat w opinii pszczelarzy,??? A może bym się skusił do zastosowania go u siebie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
darek4257
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1331
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:44, 20 Lut 2011    Temat postu:

Hallo Ja stosowalem syrop Ambrosia i staly pokarm Apifonda.
Sa lepsze jak cukier w ogole sie nie skrystalizuja i maja wiecej skladnikow potrzebnych dla pszczol.Wesmy taka apifonde .Bierzesz po wirowaniu 15 kg apifondy w sierpniu nacinasz folie kladziesz w gorny korpus na ramki zamykasz ul i zapominasz do Marca o pszczolöach ,wszystko bedzie u nich OK.W marcu przeglad i mozesz folie wyrzucic.Ten otwor co naciales pszczola zeby pobieraly pokarm na zime po wyjedzeniu zakleja.Dla mnie apifonda to jest to,,ale jest za droga i dlatego zostaje mi karmic cukrem .Syrop gotowy tez po przeliczeniu jest za drogi to trzeba w naczynia wlewac pare razy ,porozlewa sie i za szybko go biora.Ale pokarmy gotowe sa duzo lepsze i lepiej na nich pszczola zimuje.poz d


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Administrator
Administrator



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ----------
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:54, 20 Lut 2011    Temat postu:

Witam, bardzo dobry temat na końcówkę (miejmy nadzieję) zimy. Pokusiłem się i 3 lata temu zakupiłem Apifortunę od pana Łukasiewicza. Cóż mogę powiedzieć? Jest z grupy tych wszystkich inwertów (Apiinvert, Apistar itp). Pszczoły nie męczą się w przerabianiu syropu, od razu go przenoszą do komórek. Nie obciążają bardzo jelita, są to delikatne substraty. To zapewne jest zaletą. Nie zauważyłem nasilonych rabunków w porównaniu z podawaniem zwykłego syropu cukrowego. Dobrze nadaje się do podkarmiaczek skrzynkowych. Powoli pobierają, przy skokach temperatur pszczoły wogóle nie wykazują zainteresowania apifortuną. Jest to na pewno bezpieczny produkt, sprawdzony i przebadany. Z tym cukrem różnie bywało, nie wiadomo, czasami się trafiło na ten skażony. Inwerty miały okazać się bezpieczną rewelacją. Jednak znów powróciłem do tradycyjnego syropu cukrowego. Nie krystalizuje w plastrach. Niektórzy błędnie rozcieńczają i dolewają wody. Nie wolno nic już dodawać do apifortuny. Wtedy na pewno skrystalizuje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
golina
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 944
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: stargard
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:03, 20 Lut 2011    Temat postu:

Szanowny Panie Administrator trzy lata temu Apifortuny nie było jeszcze w sprzedarzy coś się Panu pop......liło. Pan Lukasiewicz jest dystrybutorem "Syropu Pszczelarskiego i taki syrop biorę od niego od trzech LAT.Nie jest to dobry syrop ale z braku laku....... Jego skład chemiczny jest nieodpowiedni: 15%fruktozy,22%glukozy,42%maltozy,8% maltriozy.Syrop któr ma powyżej 32mg/100 mg krystalizuje dlatego nikt nie zimuje na miodzie rzepakowym.Chodzi o glukozę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
darek4257
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1331
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:01, 20 Lut 2011    Temat postu:

HALLO to apifonda jest dobra czy jak???
zaharoza 83%, dextroza 5.50%, fructoza 3.00%, maltoza 2.50%, zaharide superioare 8.00%; cristale pure, microfine. A matki wysylalem i tam wrzucam ta apifonde do 2 tygodni jest super zyja na 100pro pozd


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez darek4257 dnia Nie 20:02, 20 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michał
Admin_Senior



Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Radom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:07, 20 Lut 2011    Temat postu:

Tomek, a to nie było wtedy co nam się ten dziurawy ul wypie...ył z rójką? W sierpniu '09 podkarmialiśmy apifortuną pobudzająco na matki. Testowaliśmy ten syrop na czterech ulach. To dwa lata temu?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Michał dnia Nie 21:08, 20 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bohtyn
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1323
Przeczytał: 37 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:51, 21 Lut 2011    Temat postu:

No i co dalej z tymi inwertami,???; dobre,? czy niedobre,? dla kogo dobre,? dla kogo niedobre,? stosować ?,czy nie stosować?,jak stosować - to kiedy,?.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Administrator
Administrator



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ----------
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:16, 21 Lut 2011    Temat postu:

M.
Racjaaa!!!
2 lata, nie wiem czemu wpisałem 3-jkę. Apifortunę zakupiliśmy w centrum Łukasiewicz. Zaczęliśmy podkarmiać na początku sierpnia, aby matki się rozczerwiły w 4 ulach. Bałem się tego kupować, wszyscy dopiero zapoznawali się z tym produktem. Wzięliśmy na "próbę". Bardzo ładnie pszczółki na tym przezimowały.
Bohtyn, trudno trochę powiedzieć. Na pewno Apifortuna jak inne gotowe syropy nadają się do podkarmiania jesiennego na zimę, do podkarmiania świeżych odkładów, w okresie bezpożytkowym, tak jak piszą w ulotkach. Jest to zamiennik syropu cukrowego, może różnica polega na cenie, oszczędza nam trudu w sporządzaniu własnego syropu. Zaoszczędzimy na czasie? Jest na pewno o tyle lepsze, że pszczoły nie męczą się, bo nie muszą już rozkładać tego syropu, od razu pobierają i przekładają do komórek. Więcej pszczół pójdzie w skład kłębu zimowego. Ja osobiście chwalę sobie ten produkt, aczkolwiek wolę zostać przy tradycyjnym syropie z cukru DIAMANT.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
golina
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 944
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: stargard
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:50, 22 Lut 2011    Temat postu:

Witajcie, w ten mrożny poranek.Dla większej wiedzy o syropach podam niektóre specyfikacje:
Apifortuna,syrop z Francji produkowany ze zbóż,sucha masa75%,Ph.3,5-5;fruktoza 15%;glukoza 20-24%;maltoza 42%;maltitrioza 8%;sacharoza 0%.
API STAR (odpowiednik niemieckiego apiinwertu).
S.m.73%h.4-6;fruktoza 33%;glukoza 33%;maltoza 0%;maltitrioza 0% sacharoza 33%.
ROYAL SIRUP.
s.m.74-76%h.3,5-5;fruktoza 15%;glukoza 22%;maltoza 43%;maltitrioza 20%; sacharoza 0%
FUCTO-PLUS(apifortuna)
s.m.74-76%h.4-5;fruktoza 25%;glukoza 33,5%;maltoza 20,5%;maltitrioza 21%;sacharoza 0%
SYROP PSZCZELARSKI z Holger Food (Luboń)
sucha masa 76%h.3,5%; fruktoza 22%;glukoza 30%;maltoza 17%;maltitrioza 5%;UWAGA!!!!!! SO2 10mg/kg
UWAGA!!!!!!! HMF max 40mg/kg(dopuszczalny do 20mg/kg)

Na razie tyle jak znajde czas to napisze coś więcej o syropach.
Od trzech lat stosuje syropy w swojej pasiece dlatego mogę coś powiedzieć na ten temat.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
golina
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 944
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: stargard
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:53, 22 Lut 2011    Temat postu:

Bohtyn zapomniałem o Tobie, bąć cierpliwy doczekasz się na razie pozdrawiam u mnie minus 12.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
golina
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 944
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: stargard
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 14:13, 22 Lut 2011    Temat postu:

Gotowe syropy inwertowane dzielimy na syropy cukrowe(powstałe na skutek inwersji sacharozy)i syropy skrobiowe (maltozowe).
1.syropy cukrowe inwertowane powstają jak nazwa mówi z sacharozy pod wpływem wysokiej temperatury i działania kwasów.Na skutek rozkładu sacharozy powstaje:fruktoza, glukoza i nierozłożona sacharoza.Stosunek fruktozy do glukozy powinien być większy niż 1,a nawet wskazane jest aby wynośił 1,26:1.Zawartość HMF(hydroksymetylofurfural) substancji toksycznych dla pszczół powinna wynosić mniej niż 20 mg/kg świeżej masy.HMF powstaje z cukrów prostych głównie z fruktozy pod wpływem ciepła i kwasów.
Dlatego inwersja sacharozy w syropach dla pszczół musi być przeprowadzona na drodze enzymatycznej.Ph.4-7.
2.Syropy skrobiowe(maltozowe) znacznie tańsze produkowane
ze skrobi,pierwsze pojawiły się w Polsce w 2005 roku pod nazwą izoglukoza D03580,nie był dobry bo zawierał tylko kilka
procent fruktozy.Dlatego dzisiaj gdy znam skład apifortuny tak zachwalanej to bym się bardzo zastanowił.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez golina dnia Śro 8:44, 18 Kwi 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bohtyn
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1323
Przeczytał: 37 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:27, 22 Lut 2011    Temat postu:

No dobrze narazie wypowiedziało się trzech, Darka nie liczę,bo no jest z innego regionu klimatycznego.Wiem,że inwertu trzeba na zimę dać około 15 -do 20 litrów i przypuśćmy pszczoły zużywają przez zimę około 10 litr, na wiosnę dodajecie ciasto,które pszczoły chętnie przeniosą do plastrów /bo są mocne/. Dalej - następuje sprzyjajaca pogoda i wczesne pożytki ; wierzba,borówka,sady,mniszek,rzepak i trzeba wirować.Pytanie jak oddzielić prawdziwy naturalny nektar od podanych wcześniej inewrtów, itp.?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
golina
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 944
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: stargard
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:42, 22 Lut 2011    Temat postu:

kiedy pojawia się prawdziwy pożytek towarowy gniazdo jest puste rodzina jest u szczytu rozwoju dajesz nadstawkę i czekasz na kręcenie pierwszego miodku.Piękne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
golina
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 944
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: stargard
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:53, 22 Lut 2011    Temat postu:

Bohtyn na przedwiosniu nie daję żadnego ciasta,odsklepiam ramki które daję blisko czerwiu jak jest im ciasno to bardzo szybko przenoszą zgromadzony pokarm a matka taką ramkę natychmiast zaczerwia.Apifonda się mi nie sprawdziła (pszczoły wynosiły kryształy)i jej nie używam i nie polecam.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez golina dnia Sob 11:31, 26 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI MICHAŁÓW - SERDECZNIE WITAMY! Strona Główna -> PASIEKA STACJONARNA I HODOWLA PSZCZÓŁ Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin