Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kremowanie miodu...
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> !!!MAM PYTANIE CZYLI EKSPRESOWA LINIA NATYCHMIASTOWEGO UDZIELANIA PORAD!!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tajden
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:17, 23 Lut 2014    Temat postu: Kremowanie miodu...

Nie mogę znaleźć opinii ludzi na temat kremowania miodu.
Czy wiecie Koleżeństwo coś na ten temat?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maraz19114
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Okolice Torunia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:06, 24 Lut 2014    Temat postu:

Kremujesz po to by nie skrystalizował, a był jako jednolita masa którą możesz zawsze rozsmarować i nie mieć problemu z wyciągnięciem np. ze słoika, najczęściej kremuje się miód rzepakowy bo bardzo szybko krystalizuje. sposób kremowania jest bardzo prosty bo trzeba tylko codziennie dobrze wymieszać i tak długo mieszać aż będzie bardzo ciężko się mieszało no i raczej tyle. Moim zdaniem jest to dobry sposób otwierasz i zawsze masz praktycznie płynny Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez maraz19114 dnia Pon 19:08, 24 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
6Cichy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: olsztyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:06, 24 Lut 2014    Temat postu:

miód kremowany jest miodem skrystalizowanym

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tajden
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:10, 24 Lut 2014    Temat postu:

maraz19114 napisał:
Kremujesz po to by nie skrystalizował,

Mnie zupełnie nie chodziło o technologię kremowania miodu!!!
Chodzi o opinię ludzi na ten temat.
W jakim, mniej więcej procencie klient chce miód "normalny", znaczy skrystalizowany lub nie, a w jakim procencie kremowany.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
netto
Gość






PostWysłany: Pon 22:23, 24 Lut 2014    Temat postu:

Rzepakowy myślę, że w większości lepiej schodzi kremowany Smile Reszty nie kremuję.
Powrót do góry
wrzosowy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 11:58, 25 Lut 2014    Temat postu:

Miody jesienne też potrafią nieładnie krystalizować a więc i te jesienne przed rozlaniem do słoika warto parę razy przemieszać w momencie rozpoczęcia krystalizacji. Ludzie nie lubią ogólnie grudek na języku i nie wytłumaczysz że ten miód tak ma.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wrzosowy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 12:12, 25 Lut 2014    Temat postu:

Najlepszym momenten rozlewania miodu do słoików jest moment jego krystalizacji. Wtedy unika się podgrzewania i można przed rozlaniem rozdrobnić kryształki miodu. Wszelkie rozpuszczanie już skrystalizowanego miodu to mówcie co chcecie pogarszanie jego jakości. Ja przechowuję miód w pojemnikach max 30kg a te wchodza mi do piekarnika z możliwością zadania dokładnej temperatury 39,9. Muszę jednak czekać na rozgrzanie nawet 3 doby a więc wolę wpasować się w moment samoczynnej krystalizacji. Czyli to wszystko co widzimy rozpuszczone na targach to jedna wielka sciema bo nie wierzę że ktoś rozpuszcza 300 kg w 2 tygodnie a szybciej można tylko podwyższając temperaturę. Przynajmniej temperaturę częśći miodu aby w ogóle można było zacząć go mieszać. Tym samym ta rozgrzana za bardzo część to już nie miód a cukry proste. Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maraz19114
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Okolice Torunia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:24, 25 Lut 2014    Temat postu:

No znajomy pszczelarz ma sporą pasiekę bo ok. 70 uli także też sporo miodu rzepakowy cały kremuje i wszystko zawsze sprzeda bez problemowo Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tajden
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:35, 25 Lut 2014    Temat postu:

wrzosowy napisał:
Miody jesienne też potrafią nieładnie krystalizować a więc i te jesienne przed rozlaniem do słoika warto parę razy przemieszać w momencie rozpoczęcia krystalizacji. Ludzie nie lubią ogólnie grudek na języku i nie wytłumaczysz że ten miód tak ma.

Wielu pszczelarzy pisze, że miód trzeba kremować kilka dni, mieszając go.
Ale nikt nie pisze szczegółów, które są dla mnie bardzo ważne.
Ile dni trwa kremowanie, i ile godzin dziennie trzeba "kręcić" miód?
Godzinę dziennie czy sześć?

Dzięki, że podpowiedziałeś, iż kremować lepiej jak sam zacznie krystalizować. Czy to mieszanie, o którym pisałeś, uwalnia tylko od dużych krup miodu?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
arek92
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Skąd: małopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:33, 25 Lut 2014    Temat postu:

a mieszając miód zaraz po wrowaniu nie da sie go skremowac?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Wto 22:16, 25 Lut 2014    Temat postu:

arek92 napisał:
a mieszając miód zaraz po wrowaniu nie da sie go skremowac?

Da się .
Trzeba go "zaszczepić krupcem" i dopiero kremować .
Powrót do góry
arek92
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Skąd: małopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:20, 25 Lut 2014    Temat postu:

a czyli samego swierzego sie nie da;d a o szczepieniu to wiem jak wiec nie ciągne tematu dalej;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miodovit
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lut 2013
Posty: 366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Skąd: Galicja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:24, 25 Lut 2014    Temat postu:

Tajden napisał:

Wielu pszczelarzy pisze, że miód trzeba kremować kilka dni, mieszając go.
Ale nikt nie pisze szczegółów, które są dla mnie bardzo ważne.
Ile dni trwa kremowanie, i ile godzin dziennie trzeba "kręcić" miód?
Godzinę dziennie czy sześć?


O to.. to, też poproszę o instrukcję kremowania miodu, jeżeli można to w miarę szczegółową.

Pozdrawiam Miodovit


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Wto 22:38, 25 Lut 2014    Temat postu:

Jerzy i Arek macie przecież na naszej stronie metody,opisy kremowania do wyboru do koloru. Wink [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
arek92
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Skąd: małopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:49, 25 Lut 2014    Temat postu:

wiem czytałem to dlatego napisałem ze nie ciagne tamatu ale np w przykładzie 4 tz sposobie 4 Metodą intensywnego mieszania nie pisze czy to moze byc swierzy płynny miod czy skrystalizowany a ze jeszce tego nie robiłem nie było to dla mnie oczywiste ale juz wszystko wiem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> !!!MAM PYTANIE CZYLI EKSPRESOWA LINIA NATYCHMIASTOWEGO UDZIELANIA PORAD!!!
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin