Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miód rzepakowy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> !!!MAM PYTANIE CZYLI EKSPRESOWA LINIA NATYCHMIASTOWEGO UDZIELANIA PORAD!!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
chudy1579
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: mała wieś na warmi
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:44, 29 Maj 2014    Temat postu: Miód rzepakowy

Witam ,chciałbym się zapytać jak to jest z tym miodem rzepakowym ,ponieważ jeden pszczelarz powiedział mi że sie wykręca wszystkie ramki nawet te niezasklepione .Ja wykreciłem te zasklepione ,a te nie poszyte zostawiłem bo potrząsając jeszcze skapywał i nie wiem czy wykręcać czy nie .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:30, 29 Maj 2014    Temat postu:

Oczywiście, że nie. Odwirowuje się tylko ramki w całości lub w 2/3 poszyte.
Nie będę się teraz wymądrzał dlaczego tak.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chudy1579
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: mała wieś na warmi
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:41, 29 Maj 2014    Temat postu:

Też czytałem że miód się właśnie odbiera poszyty albo 2/3 ale ten pszczelaz mówił że rzepakowy krzepnie w ramkach i on wykręca wszystkie ramki. Question

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Czw 21:49, 29 Maj 2014    Temat postu:

Daro mówił wiruj ... nie słuchałem. Czekałem aż poszyją plastry .
Kilka dni temu wziąłem nadstawkę w której tylko kilka plastrów było minimalnie posklepionych a reszta nie .
Okazało się , że mimo , że miód nie zasklepiony , to w połowie komórek już skrystalizował .
Ten rok jest jakiś pokręcony .
Trzeba patrzeć , czy nakrop wypada z plastrów przy potrząsaniu a nie czy plaster poszyty ! Shocked
Powrót do góry
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:11, 29 Maj 2014    Temat postu:

Robi_Robson napisał:
Daro mówił wiruj ... nie słuchałem. Czekałem aż poszyją plastry .
Kilka dni temu wziąłem nadstawkę w której tylko kilka plastrów było minimalnie posklepionych a reszta nie .
Okazało się , że mimo , że miód nie zasklepiony , to w połowie komórek już skrystalizował .
Ten rok jest jakiś pokręcony .
Trzeba patrzeć , czy nakrop wypada z plastrów przy potrząsaniu a nie czy plaster poszyty ! Shocked


Robin.To nie rok pokręcony, tylko niektórzy pszczelarze maja pokręcone w głowie ,a później LARUM miód zastygł.Rzepak nie czeka ,nierosi z ramki, wirować niepatrzeć .Umnie żadna ramka nieskrzepła


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:00, 30 Maj 2014    Temat postu:

Nie ma co za wiele filozofować. Miód można wirować dopiero wtedy, gdy jest w pełni dojrzały tj. zawartość wody poniżej 20%. Jeśli odbierzemy niezasklepiony lejący się nakrop, to nie ma możliwości, aby nie sfermentował w trakcie jego przechowywania.
O tym, że miód jest dojrzały, poinformują nas same pszczoły przez jego zasklepienie. Przy miodzie rzepakowym dobrze by było, aby przynajmniej 1/2 ramki była poszyta. Miód rzepakowy może być w plastrach nawet miesiąc i nie ma problemu, aby go odwirować. Oczywiście jest to uzależnione w znacznym stopniu od pogody. Nawet jeśli zacznie się już robić „kasza”, to co takiego się stanie jak nie odwirujemy go w 100 %. Nie ograbimy przynajmniej pszczół ze wszystkich zapasów rzepaku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:49, 30 Maj 2014    Temat postu:

irkor napisał:
Nie ma co za wiele filozofować. Miód można wirować dopiero wtedy, gdy jest w pełni dojrzały tj. zawartość wody poniżej 20%. Jeśli odbierzemy niezasklepiony lejący się nakrop, to nie ma możliwości, aby nie sfermentował w trakcie jego przechowywania.
O tym, że miód jest dojrzały, poinformują nas same pszczoły przez jego zasklepienie. Przy miodzie rzepakowym dobrze by było, aby przynajmniej 1/2 ramki była poszyta. Miód rzepakowy może być w plastrach nawet miesiąc i nie ma problemu, aby go odwirować. Oczywiście jest to uzależnione w znacznym stopniu od pogody. Nawet jeśli zacznie się już robić „kasza”, to co takiego się stanie jak nie odwirujemy go w 100 %. Nie ograbimy przynajmniej pszczół ze wszystkich zapasów rzepaku.


Długo niebyło czekać ,jest już pierwszy nawiedzony.Widać ze rzepakowego miodu nigdy na oczy niewidział ani w pasiece niemiał ,tylko w książkach opisy czytał.Czytaj dalej ,czytaj .....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:58, 30 Maj 2014    Temat postu:

No to proponuję dalej wciskać klientom niepełnowartościowy produkt i zachwalać jakie dobre.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wlad
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:11, 31 Maj 2014    Temat postu:

Witam - w tej sprawie mam pytanie.Odwirowalem 21.05ramki byly poszyte 1/2,1/3 po wstzasnieciu nie wylatywal z ramki,byl gesty. Byl mieszany, po 2 dniach przelalem do sloikow od kilku dni jest juz skrzepniety -twardy, kolor kremowy.Ale dlaczego robi ( mape) zabielenia na sloiku?Prosze o informacje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Nie 8:50, 01 Cze 2014    Temat postu:

Cytat:
Ale dlaczego robi ( mape) zabielenia na sloiku?

A tak naprawdę co to znaczy na polski ?
Jeśli lałeś gęsty znać smugi układającego się gęstego miodu który sam nie zdążył się wymieszać przed zastygnięciem.Lepiej zrób zdjęcie.
Powrót do góry
wlad
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:10, 01 Cze 2014    Temat postu:

Dzieki Daro. Do sloikow wlewalem jeszcze plynny,po zgestnieciu na sciankach sloika powstaly biale smugi -osad roznej wielkosci i ksztaltu.Nawet ozdabia troche.Zastanawiam sie dlaczego?.widzialem w sprzedazy tez taki miod ,czy posiada czastki wody ,moze trzeba dluzej mieszac?.zdjecia przeslac niepotrafie.prosze o rade.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KRZY-SZTOF
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:08, 01 Cze 2014    Temat postu:

wlad napisał:
Witam - w tej sprawie mam pytanie.Odwirowalem 21.05ramki byly poszyte 1/2,1/3 po wstzasnieciu nie wylatywal z ramki,byl gesty. Byl mieszany, po 2 dniach przelalem do sloikow od kilku dni jest juz skrzepniety -twardy, kolor kremowy.Ale dlaczego robi ( mape) zabielenia na sloiku?Prosze o informacje.

Każdy, kto napełni słoiki świeżym miodem rzepakowym dozna takiego widoku. Dla konsumenta jest jasna informacją, że ma w słoiku pełnowartościowy miód, który był napełniany do kilkunastu godzin po wirowaniu. Nasz klient jest czasem nieświadomy, że to "coś białego" to czysta glukoza i nie bać się, ale szukać takich właśnie słoików potrzeba. Konsument francuski lub angielski, a nawet Niemiec, zapłaci podwójną cenę za białą piankę...wie co dobre.
W moim przypadku, zawsze informuję konsumentów mojego miodu o właściwościach i zachowaniu się różnych gatunków miodów po napełnieniu. Nie znam przypadku aby "to coś białego" przyczyniło się do zepsucia zawartości słoika. Jeżeli coś takiego komuś wystąpiło, to winę widzę jedynie po stronie higieny.
Inną kwestią jest zbyt duża różnorodność fałszywych opinii "bazarowych" expertów, gotowych popsuć wszystko, byle sprzedać swoje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wlad
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:38, 01 Cze 2014    Temat postu:

Dziekuje KRZY-SZTOF za odpowiedz wiem ze nie falszowalem jest 100%naturalny,twoja opinia stawia na nogi.pozdrawiam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Skąd: Wschodnie Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:36, 01 Cze 2014    Temat postu:

Ja miód rzepakowy sprzedaję w stanie płynnym lub kremowanym. Ponieważ miód rzepakowy jak skrystalizuje samoistnie w słoiku jest twardy i tworzą się właśnie takie smugi i jakby piana , jest to chyba efekt nierównomiernej krystalizacji. Dlatego kremuję miód rzepakowy bo klienci wolą taki , bo ma luźniejszą konsystencje i lepiej się smaruje nim pieczywo. Oto zdjęcie miodu z tegorocznego zbioru i z tej samej partii jeden nalany do słoika który jeszcze całkowicie nie skrystalizował a drugi już po kremowaniu.

Pozdrawiam
Tadek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sjengur
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:42, 02 Cze 2014    Temat postu:

Haha teraz jasne- też miałem problem z odwirowaniem mojego pierwszego miodu rzepakowego. Na kilku ramkach zostało trochę skrystalizowanego.

A co do "smug miodowych" to miałem taki "problem" w tamtym roku z nawłociowym
właśnie kończę ostatni słoik i nie wygląda na zepsuty Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> !!!MAM PYTANIE CZYLI EKSPRESOWA LINIA NATYCHMIASTOWEGO UDZIELANIA PORAD!!!
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin