Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

cukier
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PASIEKA STACJONARNA I HODOWLA PSZCZÓŁ
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asterr- robaki w cukrze
Gość






PostWysłany: Sob 14:31, 01 Sie 2009    Temat postu: cukier

Dzisiaj wyjmuje cukier kłade na blat, podniosłem a tu z dwanaście robaków, takie malutkie kropeczki ruszające się. We wszystkich 8 kg były takie kropeczki, trzeba było się przyjrzeć żeby to zobaczyć, we wszystkich tak było, i jak mam taki cukier podać w syropie pszczołom? Kupiłem 8 kg zarobaczałeo cukru- "SREBRNA ŁYŻECZKA". Ktoś miał już podobny przypadek?
Powrót do góry
Michał
Admin_Senior
Admin_Senior



Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Radom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:57, 01 Sie 2009    Temat postu:

Nie przejmuj się, po dodaniu wrzątku, robaki zginą, nie powinno nic złego się dziać po wlaniu go do podkarmiaczki, pszczoły pobiorą sam syrop, śmiało rób syrop. Pozdrawiam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamel
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Skąd: Wadowice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:14, 12 Sie 2009    Temat postu:

czytałem ze nie powinno się gotować cukru z woda bo wydziela sie jakaś szkodliwa substancja chemiczna

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Administrator
Administrator
Administrator



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1662
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ----------
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:28, 12 Sie 2009    Temat postu:

Być może, teraz są pryskane te buraki cukrowe jakimś świństwem i cukier po przegotowaniu może wydzielać jakieś pestycydy. Ja jeszcze o tym nie słyszałem, przygotowywanie syropu załóżmy 1:1 :
Zagotowujemy wodę (aż do bąbelkowania)
wsypujemy 1kg cukru i od razu wyłączamy gaz/ogień
Długo i dokładnie mieszamy w garczku cukeir, aż do całkowitego rozpuszczenia, po wystygnięciu wlewamy do podkarmiaczki/ek.
Cukru nie gotuj, sama woda musi się zagotować, ważne jest aby dobrze cukier był wymieszany i rozpuszczony, pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
waldek6530
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Centralna Polska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:24, 31 Sty 2010    Temat postu:

Witam kolegów pszczelarzy !
Czy ktoś już zaopatrywał się w cukier na karmienie w 2010 roku. Jeżeli tak to w jakich sklepach i w jakiej cenie udało się kupić.
Proszę o informacje na ten temat, nie codziennie każdy bywa w marketach a tam czasami bywają promocje, które trwają po kilka dni i warto by sobie pomagać informując t takich na forum. Należy zwracać uwagę aby cukier ten był I-szej kategorii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:31, 31 Sty 2010    Temat postu:

wejdz ,,ciekawostki ..............................o wszystkim..i czytaj -- wiecej swinstw jest w gotowych juz pokarmach dla pszczol jak w normalnym cukrze ze sklepu.Poniewaz za duze jest ryzyko truc ludzi a insekt moze przetrzymac.Ale ale kupisz z lidla lub aldika cukier to jest nie ten sam cukier co w holandi lub w niemczech polak musi zarobic --cukier produkowany jest w polsce ale ma niemieckie i polskie napisy. Ocet w niemczech jest 25 procentowy w sklepach wpolsce 10 ktos zarabia na wodzie.Plyny do plukania bielizny sa zadkie ktos zarabia na wodzie .proszek do prania niemiecki w polsce wyprodukowany obietosciowo to samo ale nie pierze jak nalezy .i duzo duzo innych przekretow jest . a cukier 1 kategori nie slyszalem tego w holandi czy w niemczech nie ma.,,1,,2,,3,,kategori.To pewno dla biednych jest 3 kategori zeby sie nie meczyli zyciem. poz darek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
waldek6530
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Centralna Polska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:36, 31 Sty 2010    Temat postu:

Darek może nie byleś dawno w Polsce ale na torebkach z cukrem pisze jak "byk" kategoria I lub II. Sprawdzałem ta druga jak rozpuszczasz w wodzie to woda mętnieje czego nie ma przy kat. I-szej a szczególnie "Srebrna łyżeczka"

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:38, 31 Sty 2010    Temat postu:

U nas w Polsce cukrowni polskich już prawie nie ma. Cukrownie są w rękach kapitału obcego w tym Niemieckiego i tu problem. Cykl produkcyjny, filtrowania świadczy o klasie 1,2,3. Zawiera rasztki nieprzefiltrowanej skrobi buraczanych kub nie, Stąd przezroczystość lub matowienie syropu. My Polacy nie jesteśmy wcale więcej oszukiwani niż Niemcy a wręcz odwrotnie. Świadczy o tym ilość Niemców w pasie przygranicznym za dobrą POLSKĄ żywnością a w krótkim czasie za naszym miodem, Jeszcze chwila a będą jeździś po grykę i spadź jak lecą za szynką kiełbasą i warzywami. Po wsiach już uganiają się za naszymi świńmi.
Ponowie bez kompleksów jasteśmy w wielu dziedzinach lepsi.Co obce nie musi być lepsze


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
waldek6530
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Centralna Polska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:52, 03 Lut 2010    Temat postu:

Dzisiaj zakupiłem 200 kg do karmienia na następną zimę . Cena 2.19 w sieci Carrefour "Srebrna łyżeczka " I kategoria. Taki stosuje od 4 lat i bardzo dobrze zimują. Polecam i nie jestem właścicielem tej sieci. Laughing Laughing Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Admin_Senior
Admin_Senior



Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Radom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:26, 03 Lut 2010    Temat postu:

Nie wiem czemu ale własnie do srebrnej łyżeczki najwięcej pszczelarzy traci do niej zaufanie. Może dlatego że nie ma smaku cukru, jest gęsta po osłodzeniu i są symptomy, że cukier, a właściwie buraki cukrowe były zaprawiane pestycydami. Ja podobnie jak większość stosuje DIAMANTA, zresztą sam polecał mi go p. S. Zbieg. DIAMANTA darzy zaufaniem wiele pszczelarzy, jest bezpieczny, a pszczoły na nim dobrze zimują.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
waldek6530
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Centralna Polska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:18, 04 Lut 2010    Temat postu:

Ale ja nie spotkałem DIAMANTU w I-szej kategorii. Czy jest taki zwracaliście na to uwagę. Mimo wszystko myślę, że się nadaje dla pszczół jeżeli poleca go Pan Stanisław Z. Na pewno go sprawdzał na swoich pszczółkach inaczej by nam nie polecał. Ja jak do tej pory daje "Srebrną łyżeczkę" i nie narzekam. Ten cukier wykorzystywany jest też przez markową fabrykę produkcji czekolady V...l oni chyba byle czego nie stosują i w tym roku tez zakarmię tym samym cukrem dołożę tylko ziół i basta. Pozdrawiam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Admin_Senior
Admin_Senior



Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Radom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:30, 04 Lut 2010    Temat postu:

No to dobrze jak pszczołom nic nie jest. Po tym co się wysłuchałem od niektórych pszczelarzy to wogóle nie miałem okazji go jeszcze stosować. Jednak cały czas stałem i bd stał po stronie Diamanta. Pozdr.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:23, 20 Cze 2010    Temat postu:

W miniony piątek otrzymałem telefon od Firmy Łysoń że 26.06.2010r. przywożą mi inwert Apifortuna, który zamówiłem u nich wcześniej. Trzeba pomału schodzić z karmienia pszczół cukrem, gdyż te zaprawy które są stosowane do nasion buraka są bardzo toksyczne i szkodliwe dla naszych pszczółek. Jest to produkt gotowy i zaoszczędzi się troszkę pracy, bo nie trzeba cukru mieszać z wodą aby otrzymać syrop a i pszczółki będą miały mniej roboty bo nie muszą tego inwertu przerabiać tylko go pobiorą i złożą w komórki plastrów.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gucio
Moderator
Moderator



Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 607
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Warszawa, Radom, Michałów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:43, 20 Cze 2010    Temat postu:

Dokładnie, nasiona buraka cukrowego są zaprawiane pestycydami - imidaclopridem, który jak wiadomo nie rozkłada się w jelicie grubym pszczoły. Istnieje poważne ryzyko zatrucia. Imidacloprid i niepewny cukier był jednym z podejrzanych czynników wywołujących CCD.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 16:11, 20 Cze 2010    Temat postu:

tak? a co powiecie ze ja kiedyś wlasnie inwert kupowałem w cukrowni
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PASIEKA STACJONARNA I HODOWLA PSZCZÓŁ
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin