Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CZY GOTOWAC SYROP DO PODKARMIANIA ?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PASIEKA STACJONARNA I HODOWLA PSZCZÓŁ
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzegorz szymborski
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wielkanoc
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:48, 20 Lis 2013    Temat postu: CZY GOTOWAC SYROP DO PODKARMIANIA ?

Koledzy jak sadzicie gotowac syrop do podkarmiania ? W jakiej tem najlepiej rozpuszczac cukier ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 84 razy
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:16, 20 Lis 2013    Temat postu: Re: CZY GOTOWAC SYROP DO PODKARMIANIA ?

grzegorz szymborski napisał:
Koledzy jak sadzicie gotowac syrop do podkarmiania ? W jakiej tem najlepiej rozpuszczac cukier ?


Syropu nie gotować.
Gotować wodę i w niej rozpuszczać cukier.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paweł Surdek
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 21:05, 20 Lis 2013    Temat postu:

A kolega chce jeszcze podawać pszczołom syrop?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Śro 22:23, 20 Lis 2013    Temat postu: Re: CZY GOTOWAC SYROP DO PODKARMIANIA ?

No i wszystko jasne Idea
Teraz rozumiem
grzegorz szymborski napisał:
posiadalem okolo 40 roi pszczelich lecz osyp zimow z dwoch lat byl tak wielki iz pozostalo mi tylko 4

Jak kolega w drugiej połowie listopada przymierza się do podkarmiania pszczół syropem cukrowym Crying or Very sad
Powrót do góry
grzegorz szymborski
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wielkanoc
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:48, 21 Lis 2013    Temat postu:

nie nie jeszcze nie oszalalem pytam bo podobno jak sie gotuje syrop to wydzielaja sie niekorzystne substancje dla pszczul

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Czw 18:01, 21 Lis 2013    Temat postu:

A ja bełtam w surowej wodzie i też cacy. Wodzie którą sam surową piję.
Powrót do góry
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Czw 19:42, 21 Lis 2013    Temat postu:

grzegorz szymborski napisał:
nie nie jeszcze nie oszalalem pytam bo podobno jak sie gotuje syrop to wydzielaja sie niekorzystne substancje dla pszczul

Tak . To prawda .
Wydziela się HMF ( Hydroksymetylofurfural ) i ten jest szkodliwy dla pszczół .
Powrót do góry
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 84 razy
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:12, 21 Lis 2013    Temat postu:

daro napisał:
A ja bełtam w surowej wodzie i też cacy. Wodzie którą sam surową piję.

Można i tak , a również można i tak:
Wsypać połowę słoika cukru, dolać do pełna wody (którą my też pijemy) zakręcić nakrętką z dziurkami, odwrócić do góry dnem i postawić pszczołom na ramkach bez beleczki i też wybiorą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
boddan
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 643
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy

PostWysłany: Czw 21:23, 21 Lis 2013    Temat postu:

Witam, parę słów o naturalny składniku miodu, którym jest heterocykliczny aldehyd –hydroksymetylofurfural (HMF), powstaje on przez odszczepienie cząsteczki wody najczęściej z fruktozy, zaś z glukozy–po przekształceniu cukru w postać enolową. Obecność HMF wpływa na właściwości organoleptyczne produktów oraz na wartość odżywczą, ponieważ tworzy bezpośrednie połączenia z aminokwasami. Obecność tego związku jest jednym ze wskaźników jakości miodu. Jego zawartość świadczy o jakości miodu, ilość tego związku wzrasta w miarę jego przechowywania, a także pod wpływem nadmiernego ogrzewania podczas nieprawidłowo prowadzonej dekrystalizacji. Podwyższoną zawartością tego związku charakteryzują się również miody zafałszowane cukrem inwertowym.
Akta prawne dotyczące zawartości HMF w miodach pszczelich określają dopuszczalną zawartość tego związku na poziomie 40 mg/kg. Moim zdaniem warto wiedzieć.

..............................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:41, 21 Lis 2013    Temat postu:

boddan napisał:
Witam, parę słów o naturalny składniku miodu, którym jest heterocykliczny aldehyd –hydroksymetylofurfural (HMF), powstaje on przez odszczepienie cząsteczki wody najczęściej z fruktozy, zaś z glukozy–po przekształceniu cukru w postać enolową. Obecność HMF wpływa na właściwości organoleptyczne produktów oraz na wartość odżywczą, ponieważ tworzy bezpośrednie połączenia z aminokwasami. Obecność tego związku jest jednym ze wskaźników jakości miodu. Jego zawartość świadczy o jakości miodu, ilość tego związku wzrasta w miarę jego przechowywania, a także pod wpływem nadmiernego ogrzewania podczas nieprawidłowo prowadzonej dekrystalizacji. Podwyższoną zawartością tego związku charakteryzują się również miody zafałszowane cukrem inwertowym.
Akta prawne dotyczące zawartości HMF w miodach pszczelich określają dopuszczalną zawartość tego związku na poziomie 40 mg/kg. Moim zdaniem warto wiedzieć.

..............................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa


To pozostaje teraz opatentować pasek lakmusowy do wykrywania HMF w miodach .I wszystko jasne w mig.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Czw 23:21, 21 Lis 2013    Temat postu:

Jest tylko taki myk że inwerty produkowane metodą inwersji enzymatycznej HMF mają na poziomie do 20 . Wink
Kiedyś było powiedzenie - cukiernik teraz inwertyk , tetryk ?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PASIEKA STACJONARNA I HODOWLA PSZCZÓŁ
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin