Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miód lipowy - dziwny posmak
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PASIEKA STACJONARNA I HODOWLA PSZCZÓŁ
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:07, 21 Lut 2014    Temat postu: Miód lipowy - dziwny posmak

Witam

Mam pytanie ponieważ zastanawia mnie jedna rzecz. Nie jestem amatorem od kilku lat wiruje miód i wszystko jest OK. W zeszłym roku wirowałem lipę 17 lipca, Był to trochę dziwny rok jak pamiętacie bo cały czas lało. W dniu wirowania była piękna pogoda , po odwirowaniu miodu wyczuwałem delikatny posmak mięty. Miód był zasklepiony w 3/4 ramki ładny gęsty , jasny bez domieszki spadzi jak to pszczółki lubią donieść . Wszystko było ok. przed nalaniem do słoików miód był dokładnie wymieszany , odparowany i stał jeszcze 2 tygodnie w niedokręconych słoikach. Problem pojawił się teraz , gdyż cały miód powinien już być skrystalizowany w jedną jednolitą masę ,ten jest skrystalizowany w ziarenka a pomiędzy nimi lekko płynny miód wygląda jak sztuczny w sklepie. Konsystencja miodu wygląda jak kawior . Pszczoły w tym czasie nie były dokarmiane , miód nie był z niczym mieszany , nie sfermentował , nie śmierdzi , ma dziwną konsystencję jak by do końca się nie skrystalizował i w smaku jest niedobry mięta wymieszana z czymś. CO MOŻE BYĆ TEGO PRZYCZYNĄ


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zdzich123
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 14 Sty 2014
Posty: 258
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 7 razy
Skąd: okolice Piły
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:27, 21 Lut 2014    Temat postu:

TOM313-ja bym widział kilka przyczyn.Mógł zaciągnąć wilgocią,[deszczowa pogoda,odkręcone słoiki],mogły którejś rodzinie podebrać jeśli koniec pożytków-może jakąś podkarmiałeś.Ale jeśli to akacja to troche za wcześnie na krystalizacje. Zdzisiek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zdzich123
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 14 Sty 2014
Posty: 258
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 7 razy
Skąd: okolice Piły
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:29, 21 Lut 2014    Temat postu:

Przepraszam pisałeś o lipie.Zdzisiek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
6Cichy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: olsztyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:19, 21 Lut 2014    Temat postu:

u mnie lipowy dobrze skrystalizował ale klijęci mówia o posamaku miety i też sie dziwie co to jak ktoś wie niech napisze

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
arek92
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Skąd: małopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:22, 21 Lut 2014    Temat postu:

jadłem w tym roku miód lipowy ale tez typowo miętą go było czuć, podłączam sie do pytania

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Pią 19:36, 21 Lut 2014    Temat postu:

Koledzy posmak gorzkawo- miętowy, lekko piekący to normalna rzecz w przypadku miodu lipowego. Wink
Powrót do góry
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:23, 22 Lut 2014    Temat postu:

posmak posmakiem ale on jest po prostu niedobry . a najważniejsze interesuje mnie dlaczego taka konsystencja

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bożena
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Skąd: Warmia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:13, 22 Lut 2014    Temat postu:

U moich znajomych też była sytuacja, że miód pachniał miętą, sama go próbowałam, a przyczyną były łany kwitnącej dzikiej mięty za ich domem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:00, 22 Lut 2014    Temat postu:

u nas mięta rośnie sporadycznie, ale skąd konsystencja miodu zamiast jednolitej masy są granulki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miodovit
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lut 2013
Posty: 366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Skąd: Galicja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:31, 22 Lut 2014    Temat postu:

Jedne gatunki miodu po skrystalizowaniu dają kryształy drobne inne grube. Miód nawłociowy po skrystalizowaniu wygląda jak najgrubszy cukier kryształ skropiony syropem. Miód w otwartym słoiku w temperaturze pokojowej zaczyna dekrystalizować i widoczny jest efekt "grubego cukru polanego syropem". Może Twój miód to też jakaś odmiana miodu grubokrystalizujacego ?

Pozdrawiam Miodovit.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:28, 22 Lut 2014    Temat postu:

Ten proces fizyko-chemiczny nazywa sie utlenienie. Poprostu miód miał dostęp do tlenu zawartego w powietrzu i zawarte w nim olejki eteryczne uległy utlenieniu dają ten dziwny posmak jak i zapach ,konsystencja też jest tego przyczyną.
Podobne zjawisko dzieje siew starym wosku który zalega gdzieś w niedokońca komfortowych warunkach ,również nabiera dziwnego aromatu .
Po takim procesie wosk się ponownie gotuje z wodą ,klaruje i jest OK , z miodem to już różnie .Gotowanie zwięszy HMF , czyli jak jeszcze procesy niezaszły za daleko to spożyć ,albo przerobić na flaszki i też będzie pozytywne zakończenie Piwo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Nie 0:04, 23 Lut 2014    Temat postu:

qq napisał:
Ten proces fizyko-chemiczny nazywa sie utlenienie. Poprostu miód miał dostęp do tlenu zawartego w powietrzu i zawarte w nim olejki eteryczne uległy utlenieniu dają ten dziwny posmak jak i zapach ,konsystencja też jest tego przyczyną.
Podobne zjawisko dzieje siew starym wosku który zalega gdzieś w niedokońca komfortowych warunkach ,również nabiera dziwnego aromatu .
Po takim procesie wosk się ponownie gotuje z wodą ,klaruje i jest OK , z miodem to już różnie .Gotowanie zwięszy HMF , czyli jak jeszcze procesy niezaszły za daleko to spożyć ,albo przerobić na flaszki i też będzie pozytywne zakończenie Piwo
Przepraszam czy mógłbyś rozwinąć to zagadnienie utlenienia miodu w zakręconym słoiku,bo przyznam ,że pierwszy raz o tym słyszę.Może podasz chociaż jakieś źródło z netu to sobie przeczytam.Pozdrawiam Piotr.
Powrót do góry
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:27, 23 Lut 2014    Temat postu:

Ten proces fizyko-chemiczny nazywa sie utlenienie. Poprostu miód miał dostęp do tlenu zawartego w powietrzu i zawarte w nim olejki eteryczne uległy utlenieniu dają ten dziwny posmak jak i zapach ,konsystencja też jest tego przyczyną.
Podobne zjawisko dzieje siew starym wosku który zalega gdzieś w niedokońca komfortowych warunkach ,również nabiera dziwnego aromatu .
Po takim procesie wosk się ponownie gotuje z wodą ,klaruje i jest OK , z miodem to już różnie .Gotowanie zwięszy HMF , czyli jak jeszcze procesy niezaszły za daleko to spożyć ,albo przerobić na flaszki i też będzie pozytywne zakończenie Piwo
Cytat:
Kod:


Przyznam szczerze , że pierwszy raz czytam takie głupoty.
Miód stoi szczelnie zamknięty


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Nie 0:30, 23 Lut 2014    Temat postu:

TOM313 napisał:
u nas mięta rośnie sporadycznie, ale skąd konsystencja miodu zamiast jednolitej masy są granulki
Mięta ma bardzo dużą wydajność z hektara.Tak więc nawet małe ilości w Twojej okolicy przynoszą ten efekt.Jeśli chodzi o tę dziwną konsystencję miodu to jest parę możliwych przyczyn,ale zapewne wszystkim zaprzeczysz więc szkoda mędrkować.Jeśli masz dużo tego miodu,to opłaca się oddać do analizy i tajemnica się wyjaśni ku przestrodze na przyszłość!. Wink
Powrót do góry
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:03, 23 Lut 2014    Temat postu:

TOM313 napisał:
Ten proces fizyko-chemiczny nazywa sie utlenienie. Poprostu miód miał dostęp do tlenu zawartego w powietrzu i zawarte w nim olejki eteryczne uległy utlenieniu dają ten dziwny posmak jak i zapach ,konsystencja też jest tego przyczyną.
Podobne zjawisko dzieje siew starym wosku który zalega gdzieś w niedokońca komfortowych warunkach ,również nabiera dziwnego aromatu .
Po takim procesie wosk się ponownie gotuje z wodą ,klaruje i jest OK , z miodem to już różnie .Gotowanie zwięszy HMF , czyli jak jeszcze procesy niezaszły za daleko to spożyć ,albo przerobić na flaszki i też będzie pozytywne zakończenie Piwo
Cytat:
Kod:


Przyznam szczerze , że pierwszy raz czytam takie głupoty.
Miód stoi szczelnie zamknięty


To przeczytaj pierwszy post ,powoli i dokładnie to zrozumiesz .Albo przetrzyj ekran monitora


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PASIEKA STACJONARNA I HODOWLA PSZCZÓŁ
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin