Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pytanie od konsumenta miodu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> POZOSTAŁE SPRAWY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maroko




Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:33, 17 Wrz 2012    Temat postu: Pytanie od konsumenta miodu

Z miodem mam tyle wspólnego że kupiłem go od poleconego przez znajomego pszczelarza - praktycznie w ciemno. Podobno w stu procentach naturalny i dobry, ale na powierzchni (miód ma postać praktycznie stałą) widoczne są takie brązowe kropki. w środku kropek nie ma. I jedną czarną drobinkę znalazłem. Plus jakby zastygłe bąbelki. Co to jest? Szukałem trochę w google - czy to nieodfiltrowane drobiny wosku? Czy to coś złego?

pozdrawia i proszę o odpowiedź.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez maroko dnia Pon 23:37, 17 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Wto 0:33, 18 Wrz 2012    Temat postu:

miód zaczyna krystalizację , bąbelki , to za wczesnie rozlewany do słoi , czarna drobinka, to moze być jakis farfocel , czyli zle przecedzony lub coś mu wpadlo i nie zauwazył
Powrót do góry
maroko




Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 7:18, 18 Wrz 2012    Temat postu:

Alw ogólnie te brązowe kropki drobinki to nic złego i miód jest OK, tak?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
CarIvan
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 25 Paź 2011
Posty: 148
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 7:43, 18 Wrz 2012    Temat postu:

Tak. Po prostu niedokładnie został przecedzony. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:12, 18 Wrz 2012    Temat postu:

Po zabraniu miodu do konwi, stawiam go na kilka dni celem wyrównania, wyciszenia po wirowaniu. Wszystkie "zanieczyszczenia" pęcherzyki powietrza, drobiny wosku i kitu które przeszły przez sito wypływają na powierzchnię.

Są sita o różnej wielkości oczek, jeśli jest zbyt geste miody z domieszką wrzosu nie przechodzą, muszę je podgrzewał farelkiem w czasie ocieku z wirówki.

Zbieram to oddzielnie na własne potrzeby. Oczywiście są odstoiniki do miodu, jak ma ktoś miodu mało, kilkanaście litrów, to lejąc do słoików z takiego odstoinika zostaje to wszystko na ścianach i można podać do karmienia.
Ale te drobiny, choć brzydko wyglądają nie są niczym trującym, nie dyskfalifikują miodu natomiast źle świadczą o pszczelarzu.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Wto 20:13, 18 Wrz 2012    Temat postu:

Niektóre miody bardzo szybko krystalizują .
Najbardziej chyba z roślin krzyżowych (rzepak , gorczyca itp)
Często w przypadku kilkudniowego spóźnienia miód częściowo (lub całkowicie ) krystalizuje się w plastrach .
Sam w tym roku część miodu musiałem zostawić w plastrach , bo skrystalizował.
Ten , który uda się wówczas wywirować krystalizuje w oczach .
Czasem już po 2 dniach można go smarować jak smalec .
Często pszczelarz rozlewa taki miód zaraz po wirowaniu , gdyż nie chce go podgrzewać , żeby nie stracił swoich cennych właściwości . A jak zostawi w odstojniku , to za 2 dni już go nie rozleje w słoiki.
Właśnie taki miód będzie miał dużo uwięzionych (zwłaszcza na wierzchu) pęcherzyków powietrza .
Taka jakby piana .
To jest pełnowartościowy miód .
moim zdaniem lepszy od tego , który był podgrzewany w odstojniku . lub na cedzidłach .
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> POZOSTAŁE SPRAWY
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin