Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moje podejrzenia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gandalf
Administrator
Administrator



Dołączył: 07 Maj 2010
Posty: 642
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Skąd: Dolina Amazonki
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:00, 16 Paź 2010    Temat postu: Moje podejrzenia

Ostatnio w sklepie WARUS kupiłem miód gryczany Sądecki Bartnik. Od razu coś mi się wydawał lewy, kolor i jego gęstość mi nie odpowiadały. No ale cóż, otworzyłem w domu słoik, spróbowałem. Woda totalna, nic nie wogóle nie było czuć, żadnego aromatu gryki, słodkie bardzo, widać jeszcze było nierozpuszczone kryształki cukru, nawet nie chciało im się zatrzeć dobrze śladów. Ciągnący się bez smaku kisiel cukrowy.

Czy mają prawo tak fałszować miód i nabierać klientów?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juppes
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kolonia_niemcy
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 0:20, 25 Paź 2010    Temat postu:

Gandalf,

zapytaj pana prezesa związku pszczelarskiego w ??? Zapytaj ile on zarabia a ile dostaje po boku. Wtedy znajdziesz odpowiedź.

Pozdrowienia
Juppes


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:04, 25 Paź 2010    Temat postu:

Dlatego nie lubię hipermarketów, i sklepów mających wszystkie odmiany towaru / miodu / nie jest to produkt ich, lecz z niewiadomego pochodzenia.
Jednak firmując swym nazwiskiem, bierze za niego odpowiedzialność.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Pon 9:20, 25 Paź 2010    Temat postu:

ale na tych miodach (etykietach ) pisze , miód z uni europejskiej i zpoza uni a wiec jak ktos napisał 1% z uni 90% z chin i 9% z Polski bejca aby kolorek pasował
Powrót do góry
marcinq00
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Łączki Kucharskie (podkarpacie)
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:54, 14 Gru 2010    Temat postu:

znajomy zapytal mnie jego miod w jednym sloiku sie nierowno krystalizuje ja nie jestem w stanie mu odpowiedziec
moze ktos z was wie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 12:09, 14 Gru 2010    Temat postu:

Tu jest problem.Stwierdzenie w jednym słoiku, nie da sie wyjasnić.Ale podam w/g mnie.
Są miody posiadające tz. potokę np miód czysta gryka. na wierzchu jest w beczce płynny, zbierzesz górę znów robi sie płynny, Podobnie z czystą gorczycą.

Może był miód lekko niedojrzały i w bańce był u góry, zlał właśnie ten słoik pierwszy i tak będzie. Należało przed rozlaniem wymieszać.

Inną sprawą jest czystość słoika. Nie wspomnę o nawyku nabierze łyżką spróbuje i jeszcze raz do słoika . Dostała się ślina i fermentuje.
Ale to są tylko gdybania.
Jeśli nie jest to problem całej bańki czy beczki, należy kupić kilka 0.7 czystej, dodać miodu, spróbować kilka krotnie, znów 0.7 i po kłopocie.
Adam


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Malon dnia Wto 12:10, 14 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Darek4
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kończyce Małe,Cieszyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:33, 17 Gru 2011    Temat postu:

I tak oszukują ludzi

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Sob 23:58, 17 Gru 2011    Temat postu:

spotkał się ktoś z pasteryzacją miodu?
Powrót do góry
paulownia
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2150
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 33 razy
Skąd: podkarpacie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:05, 18 Gru 2011    Temat postu:

birkut chodzi ci o dekrystalizacie miodu ???

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez paulownia dnia Nie 0:05, 18 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 1:05, 18 Gru 2011    Temat postu:

nie paulownia chodzi mi o pasteryzację miodu
Powrót do góry
golina
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 943
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Skąd: stargard
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:11, 18 Gru 2011    Temat postu:

birkut napisał:
spotkał się ktoś z pasteryzacją miodu?



Wszystkie miody sprzedawane w h.marketach są pasteryzowane i mają się tak do naturalnego miodu jak wiejskie mleko do serwatki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 11:32, 18 Gru 2011    Temat postu:

no nie wiem, i nie rozpędzałbym się tak z takimi stwierdzeniami, moze opiszesz golina jakto sie robi tą "serwatke"? bo opis tej czynnosci jest opisany w podreczniku raczej poważnym przez ludzi wiedzących czego chcą
Powrót do góry
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: Zachodniopomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:24, 18 Gru 2011    Temat postu:

Szanowny Panie Birkut proszę ocenić ile potrzeba czasu przy dekrystalizacji beczki 250 l z miodem w temperaturze 40,5stopni celsjusza.
Pozdrawiam Jan


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 17:01, 18 Gru 2011    Temat postu:

janie? nie wiem o czym ty gadsz, ja pytałem o pasteryzacje
Powrót do góry
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 19:22, 18 Gru 2011    Temat postu:

napisze jak bohtyn , nikt nie wiec? czy wertujecie w książkach aby coś znajsc, wiec podam

HODOWLA PSZCZÓŁ praca zbiorowa , bo wielu autorów jest tej knigi , strona 477 , tam jest o pasteryzacji , i tam jest też odpowiedz dla józefa jak długo trzeba dekrystalizowac beczkę miodu 259 kg,

warto czytać mozna wiele sie dowiedziec,

ps nie pytajcie mnie jak to zrobić bo sam nie wiem
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin