Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sprzedaż bezpośrednia- kręcenie i rozlewanie miodu w kuchni

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PSZCZOŁY W ŚWIETLE PRAWA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
heniek120
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 07 Kwi 2016
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Lubin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:46, 17 Maj 2016    Temat postu: Sprzedaż bezpośrednia- kręcenie i rozlewanie miodu w kuchni

Witam,
czy jest możliwość przejścia kontroli weterynaryjnej i uzyskania zgody na sprzedaż bezpośrednią, jeśli pracowania pszczelarska będzie we własnym domu w kuchni? Zaczynam w tym roku i na razie nie mam innej opcji gdzie kręcić i rozlewać miód. Znalazłem w "pszczelarzu polskim" bodajże z marca opis technologiczny opisujący, że "produkcja" miodu będzie się odbywać w kuchni. Czy ktoś tak robi? Bo jak oglądam filmy na youtubie to wszyscy mają wypasione pracownie w osobnych pomieszczeniach specjalnie do tego przygotowanych.. Czy są jakieś specjalnie wymogi jak to powinno wyglądać? Wiem, że muszą być środki do dezynfekcji i karty charakterystyk tych środków, odzież na zmianę (czy zwykła szafa na ciuchy się nada czy szafa musi być osobna?), dostęp do wody bieżącej, książeczka sanepidu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
WALC




Dołączył: 26 Sie 2015
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:01, 17 Maj 2016    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
heniek120
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 07 Kwi 2016
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Lubin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:18, 17 Maj 2016    Temat postu:

Dzięki za teorię. Zgłoszenie rejestracyjne pasieki poszło już do weterynarza. Teraz wyrabiam książeczke sanepidowską. Tylko jak to wygląda w praktyce? Czy jest ktoś na forum kto prowadzi produkcję z domowej kuchni i dostał na to zgodę od weterynarza?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
WALC




Dołączył: 26 Sie 2015
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:23, 17 Maj 2016    Temat postu:

Są propozycje zmian w ustawie by pozyskiwanie miodu w kuchni było dopuszczane jako projekt pozyskiwania miodu do zarejestrowania sprzedaży bezpośredniej. Jak to wyjdzie w kroju zmian w ustawie to się okaże. Do wymóg technologicznych pozyskania miodu potrzebne badanie wody z własnych ujęć (studni). Każdy lekarz podejdzie do wymogów z własnego uznania i należy rozmawiać. Zawsze jest brane pod uwagę ilość i co będzie przedmiotem sprzedaży. W opisie podajemy jakę są zamiary. Potrzebna książka zdrowia w niej badania sanepidu jak i lekarza które są coroczne. Tak jak piszesz potrzebna jest szafa na czyste i brudne ubrania. Ja to bym przedzielił na dwie części jakąś szafę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zdzich123
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 14 Sty 2014
Posty: 258
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: okolice Piły
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:11, 17 Maj 2016    Temat postu:

Witam . Jak najbardziej można w kuchni , piszę to ze swojego przykładu , pani przyjechała wypisała dokumenty i po sprawie .Ja nawet nie przedstawiałem jakiegoś planu procesów produkcyjnych , zapytała tylko jakie produkty będę chciał sprzedawać no i coś tam zapisała .Prywatne ujęcia wody to badanie trzeba robić co rok , jeśli chodzi o książeczki zdrowia to lekarze praktykują różnie mnie wystawił akurat ten u którego byłem na 2 lata inni dają na 3 i 4 .Dowiedziałem się po czasie .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
heniek120
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 07 Kwi 2016
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Lubin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:14, 18 Maj 2016    Temat postu:

Dziękuję za informację. Czyli też dużo zależy od podejścia powiatowego weterynarza. Jeśli chodzi o wodę, to mam z miejskich wodociągów, więc myślę, że nie będzie problemu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
WALC




Dołączył: 26 Sie 2015
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:37, 18 Maj 2016    Temat postu:

Z wodociągów woda jak jest to żądają książki opłat za wodę. Przy niewielkiej liczbie uli i podania ilości pozyskana miodu to chyba nie będzie problemu z pracownią (kuchnią). Lekarz też człowiek i nie będzie kazał budować hali dla kilku słoików miodu. Tym sposobem i wilk syty i owca cała (mam na myśli rejestracje sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich i wyjścia z ofertą sprzedaży miodu legalnie). To sprzedający odpowiada za produkt a nie lekarz. Powodzenia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PSZCZOŁY W ŚWIETLE PRAWA
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin