Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

fałszowany miód

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> W SEZONIE - CZYLI CO SIĘ DZIEJE, CO TERAZ ROBIĘ W PASIECE...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulina




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:27, 21 Cze 2012    Temat postu: fałszowany miód

witam, czy miód który po roku zachował półpłynną konsystencję,żadszą na wierzchu i gęstszą niżej należy uznać za fałszowany czy też może być to naturalne? Shocked pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:44, 21 Cze 2012    Temat postu:

Z całą pewnością nie jest to miód pełnowartościowy. Przyczyn tego może być kilka.
Mógł być to miód 1 klasy, ale został np. przegrzany przy rozpuszczaniu do nalewania i nigdy już się nie skrystalizuje.
Może być to miód, który zawiera zbyt dużo wody czyli niedojrzały zbyt wcześnie odwirowany.
Może to być wreszcie namiastka miodu, jakiś procent miodu, mąka ziemniaczana, lub inwert.
Bez labolatoryjnego badania sprawa nie do rozwiązania.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
paulina




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:46, 21 Cze 2012    Temat postu:

dziękuję bardzo

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Czw 12:12, 21 Cze 2012    Temat postu:

skąd jest ten miód?
Powrót do góry
paulina




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:32, 23 Cze 2012    Temat postu:

rodzice kupili w pasiece w swojej wsi, jest bardzo smaczny ale podejżanie długo miękki, woleliśmy się upewnić zanim kupimy go w tym roku

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kredka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:33, 23 Cze 2012    Temat postu:

A czy był to miód wielokwiatowy, czy jakiś odmianowy? Są miody które bardzo długo nie krystalizują.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
paulina




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:46, 24 Cze 2012    Temat postu:

wielokwiatowy oraz lipowy. a które odmiany tak się zachowują?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cezar,.
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 181
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: PŁN.Mazowsze

PostWysłany: Nie 22:23, 24 Cze 2012    Temat postu:

Wielokwiat i lipa powinien całkowicie skrystalizować do jesieni. Ale jest jeszcze sprawa jak był przechowywany ,może na parapecie okna (tak się często zdaża _) i jeszcze otwarty przykryty ściereczką . I wtedy problem z krystalizacją gotowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kredka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:38, 24 Cze 2012    Temat postu:

wolno krystalizuje miód akacjowy
ale w sumie ciekawa sytuacja, bo żeby pszczelarz sprzedawał zafałszowany miód osobą ze swojej okolicy to raczej się rzadko zdarza, może rzeczywiście źle go przechowywałaś i dlatego wolniej krystalizuje?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
paulina




Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:29, 25 Cze 2012    Temat postu:

akurat z przechowaniem nie było problemu - chłodna piwnica, poza tym mupiło go kilka osób i u wszystkich zachował się tak samo

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 14:02, 25 Cze 2012    Temat postu:

paulina napisał:
akurat z przechowaniem nie było problemu - chłodna piwnica, poza tym mupiło go kilka osób i u wszystkich zachował się tak samo


Ten mód poprostu ma dużą zawartość akacji i dlatego niekrystalizuje. To najnormalniejsze zachowanie takiego miodu. Od co . Podobni zachowuje się również miód z nawłoci , również ciężko siekrystalizuje .Ale to taka już natura i raczej nikt w piwnicy niepomagał cukrem .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> W SEZONIE - CZYLI CO SIĘ DZIEJE, CO TERAZ ROBIĘ W PASIECE...
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin