Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Młoda kapusta z miodem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Miodovit
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lut 2013
Posty: 366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Skąd: Galicja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:30, 26 Maj 2014    Temat postu: Młoda kapusta z miodem

Mamy pierwsze tegoroczne zbiory miodu za sobą wiec czas na małe miodowe wariacje, poniżej mój autorski przepis na kapustę ciut inaczej, dzisiaj został wypróbowany- wszystkim smakowała.

Młoda kapusta z miodem

Składniki:
1 młoda kapusta, 1 mała cebula, ząbek czosnku, 5 dkg wędzonego boczku, 2 łyżki miodu,
2 szczypty imbiru w proszku, 2 szczypty czarnego pieprzu, 3-4 goździki, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (można zastąpić wodą), skórka otarta z 1/2 cytryny, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3-4 łyżki octu jabłkowego (najlepszy jest zrobiony na miodzie, w razie braku można zastąpić sokiem z cytryny), sól do smaku.

Sposób wykonania:
kapustę szatkujemy dość grubo solimy i odstawiamy na 1/2h następnie odciskamy z niej gorzki sok, w garnku przygotowanym do duszenia kapusty rozgrzewamy miód, przyprawiamy imbirem, pieprzem, rozgniecionymi goździkami i skórką otartą z cytryny, gdy zacznie karmelizować dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, trzeba uważać żeby miód się nie przypalił, w momencie kiedy cebula się zeszkli dodajemy posiekany w drobne paski boczek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę podlewamy winem i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy ocet i śmietanę która zagęści kapustę, solimy gdy mało słona.

Tak przygotowana kapusta charakteryzuje się korzennym zapachem, aksamitną fakturą
i przenikającymi się smakami słodkim, słonym, kwaśnymi i ostrym.

Smacznego, Miodovit.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gormina




Dołączył: 17 Wrz 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:54, 17 Wrz 2016    Temat postu:

brzmi rewelacyjnie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin