Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

piwo

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 21:29, 09 Mar 2009    Temat postu: piwo

(Przepis z pisma "Pszczelarz polski i ogród" z roku 1937):
Na 4,5 litra wody bierzemy 60 dkg. miodu, gotujemy przez 30 minut. zbierając szumowiny. Gdy woda wygotuje się dolewamy nowej, tak aby po skończonym gotowaniu było 5 litrów płynu. Po odszumowaniu płynu zanurzamy w woreczku z rzadkiego płótna l dkg chmielu i gotujemy chmiel w płynie przez dalsze 30 minut. Szumowiny zbieramy, następnie wyjmujemy woreczek i wyciskamy z niego płyn. Całość odstawiamy od ognia, aby ostygła. Odlewamy l litr płynu i studzimy przez wstawienie naczynia do zimnej wody aż stanie się letnim (około 30°). Trochę drożdży (na koniec noża) używanych do ciasta rozrabiamy letnim płynem i wrzucamy do mniejszego naczynia, które ustawiamy w ciepłym miejscu. Gdy drożdże zaczną "chodzić" (wydzielać bańki gazu), przelewamy ostudzoną już resztę płynu do gąsiora i dolewamy płyn z drożdżami czyli zaczyn. Szyjkę gąsiora zawiązujemy czystą gazą lub wstawiamy weń rurkę fermentacyjną. Gąsior należy trzymać w ciepłym miejscu. W ciągu 3 do 5 dni będzie się odbywać burzliwa fermentacja. Po upływie tego czasu przenosimy gąsior w chłodniejsze miejsca na 3 dni, zlewamy piwo do czystych butelek i korkujemy wyparzonymi korkami. Butelki z piwem miodowym należy trzymać w chłodnym miejscu - przechowywane w ciepłym mieszkaniu mogą powysadzać korki.
Powrót do góry
krz6




Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Dąbrowa Chełmińska, Kujawsko- Pomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:45, 09 Sty 2010    Temat postu:

Czy ktoś to próbował? Jak to smakuje? Uwielbiam piwo... ale z miodu?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gucio
Moderator
Moderator



Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 607
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Warszawa, Radom, Michałów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:12, 10 Sty 2010    Temat postu:

Zrób i wypij, zobaczysz jak smakuje Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:05, 10 Sty 2010    Temat postu:

Gucio
Widzę pewne przejęzyczenie.
Jest: zrób i wypij zobaczysz jak smakuje
winno być: zrób i zaproś nas zobaczymy jak smakuje.
Było by fajnie. Prawda?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alex23p
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: podbeskidzie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:54, 13 Sty 2010    Temat postu:

Maleńkie pytanie, jak trudno i gdzie można zdobyć chmiel?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
CarnageLink
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Wałbrzych/Boguszów-Gorce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:57, 13 Sty 2010    Temat postu:

W okolicach Kłodzka i Nowej Rudy jest plantacja zawsze z kumplami jeździmy tam po chmiel, najczęściej szynobusem. Mamy znajomych w KD, więc tam się zatrzyma pociąg i znowu nas zabierze.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krz6




Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Dąbrowa Chełmińska, Kujawsko- Pomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:52, 14 Lut 2010    Temat postu:

Widzę pewne przejęzyczenie.
Jest: zrób i wypij zobaczysz jak smakuje
winno być: zrób i zaproś nas zobaczymy jak smakuje.
Było by fajnie. Prawda?
prawda! Piszę się na to. Z góry dziękuję za zaproszenie!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Obelnik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Skąd: Nowy Sącz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:33, 15 Lut 2010    Temat postu:

Szyszki chmielowe można kupić w sklepie zielarskim. Jak zrobisz to napisz ja lubię piwo ale chyba będzie słodkie. Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin