Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Cukier ciemny z trzciny cukrowej ?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> ZAKŁADANIE PIERWSZEJ PASIEKI - KROK PO KROKU
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:37, 05 Sty 2011    Temat postu: Cukier ciemny z trzciny cukrowej ?

Mam pytanko , czy cukier taki ciemny ponoć z trzciny cukrowej nadaje się aby z niego zrobić syrop dla pszczółek i podać na wiosnę ?

Mam w domu tak z 2kg , nie używam i chcę wiedzieć czy można go w ten sposób spożytkować.

Pozdr.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ander
Moderator
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Skąd: Toruń/Michałów

PostWysłany: Śro 20:53, 05 Sty 2011    Temat postu:

Nie mam pojęcia, nigdy nie stosowałem. Chyba możesz...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:24, 05 Sty 2011    Temat postu:

Hallo K miales pytanie nikt konkretnie ci nie odpowiedzial dlatego ja podam ci jedna z metod sprawdzenia skladu ch.ciemnego cukru.
Nalezy zaprosic tesciowa na herbatkie i sprawa zalatwiona .Juz po 5 minutach ,bedziesz posiadaczem dwoch wiadomosci zlej i dobrej.Dobrej dla ciebie i zlej dla pszczol(bedziecie na wiosne glodowac!!) pozd


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Obelnik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Skąd: Nowy Sącz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:37, 05 Sty 2011    Temat postu:

kriskros wg mojej skromnej wiedzy cukier buraczny i cukier trzcinowy jest to sacharoza o tym samym wzorze chemicznym. Wg mnie w zależności od rafinacji może on zawierać więcej substancji. które nie są trawione przez pszczoły. Wiosną nie powinno to stanowić problemu ponieważ pszczoły mogą już się regularnie opróżniać. Z tego co wiem od starych pszczelarzy dawno temu do podkarmiania zimowego był cukier w tzw. głowach i nie zawsze był on biały a często jasno brązowy, był to cukier buraczny ale rafinacja była tylko częściowa. Cukier ten nie był również bielony. Pozdrawiam

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Admin_Senior
Admin_Senior



Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Radom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 0:01, 06 Sty 2011    Temat postu:

Obelnik napisał:
kriskros wg mojej skromnej wiedzy cukier buraczny i cukier trzcinowy jest to sacharoza o tym samym wzorze chemicznym. Wg mnie w zależności od rafinacji może on zawierać więcej substancji. które nie są trawione przez pszczoły. Wiosną nie powinno to stanowić problemu ponieważ pszczoły mogą już się regularnie opróżniać. Z tego co wiem od starych pszczelarzy dawno temu do podkarmiania zimowego był cukier w tzw. głowach i nie zawsze był on biały a często jasno brązowy, był to cukier buraczny ale rafinacja była tylko częściowa. Cukier ten nie był również bielony. Pozdrawiam

C12H22011 - SACHAROZA.
Obelnik ma rację, mogą być zawarte substancje, nie trawione przez organizm pszczoły. Wg mnie lepiej
nie testować tego cukru na pszczołach, wiadomo czego tam dodali? Barwniki, zagęszczacze i inne chemikamenty utrzymujące "cukier" w odpowiedniej postaci krystalicznej. Pszczoła może się otruć, ma za słabe i wrażliwe jelita, które mogą zostać nadwyrężone, a w skrajnych przypadkach może dochodzić do infekcji. Organizm człowieka jest większy od pszczoły, lepiej przebiega proces ewentualnej detoksykacji i trawienia, dlatego cukier brązowy zostaw sobie, a pszczołom dawaj sprawdzony normalny biały cukier. Tak mi się wydaje.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Michał dnia Czw 0:04, 06 Sty 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:57, 06 Sty 2011    Temat postu:

Witam,

No to ciekawe co piszecie. Myślałem że temat cukru z trzciny cukrowej już ktoś testował.
Ale dziekuje za odp.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amycus
Admin_Senior
Admin_Senior



Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: Zachodniopomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:28, 06 Sty 2011    Temat postu:

Na pewno ktoś nim podkarmiał pszczoły, gdzieś czytałem, jak koleś podawał w syropie małymi dawkami cukier brązowy z trzciny chyba, podobno pszczoły go bardzo dobrze brały, ale cukier bardzo szybko wykrystalizowywał się w komórkach i tu był ten minus. Nie wiem czy nie na Zagajniku to było. Lepiej stosować normalny cukier.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marcinq00
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Łączki Kucharskie (podkarpacie)
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:39, 06 Sty 2011    Temat postu:

ja tez slyszalem zeby go nie podawac na zime bo nie jest trawiony w takim stopniu jak zwykly ale na wiosne mozesz sprobowac
twoja decyzja


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Sob 0:03, 08 Sty 2011    Temat postu:

Gdzieś zasłyszałem , że w Brazylii występują okresowo pożytki niezwiązane z kwitnieniem roślin , ale ze "żniwami" trzciny cukrowej .
Pszczoły masowo oblatują kikuty pozostałe po ścięciu trzciny cukrowej i w tym czasie robią z pozyskanego z nich soku cukrowego duże ilości "miodu" !
Ale czy jest to miód. . . ???
Pewnie nie !
Ale taki to już ich - Brazylijski pożytek !
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> ZAKŁADANIE PIERWSZEJ PASIEKI - KROK PO KROKU
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin