Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
Prawdziwe miejsce dla sympatyków pszczół - witamy!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Skrystalizowany miód zawsze prawdziwy?
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> !!!MAM PYTANIE CZYLI EKSPRESOWA LINIA NATYCHMIASTOWEGO UDZIELANIA PORAD!!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Nie 23:28, 06 Kwi 2014    Temat postu:

[quote="piotrpodhale"]
wrzosowy napisał:
Krystalizacja nie ma nic wspólnego z prawdziwościa miodu. Prawdziwe znaczy bez jakiegokolwiek dodatku cukru tez krystalizują. Miód akacjowy jest z kolei najlepszym przykładem miodu niekrystalizującego. Tyle ze nawet akacjowy po 2 latach może skrystalizować i dalej nie świadczy to źle o jego jakości. Inny nietypowy przykład z Niemiec to roślina znad morza północnego "Strandaster". Miód nadaje sie do konsumpcji od razu ale przechowywać sie nie da dłużej niż... pół roku?.. Już w nektarze są drożdze i pomimo dobrej wilgotności nie sposób zatrzymać fermentacji.
Nie wytwarzajmy legend tam gdzie jest ich już pod dostatkiem. Powiem wiecej niektóre gatunki miodów krystalizują dzieląc się. Zjawisko nieporządane i bardzo w słoiku nieładne ale dalej nie świadczy o oszukaniu miodu. Miód to cukry różne cukry. Bywa ze ich skład procentowy ułoży się tak że sie oddzielą. Oczywiście pszczelarz może mieszać aby do tego nie dopuścić i dlatego klient dostaje ładny miód. Odkąd prowadzę pasiekę a jest to ponad 5 lat w kraju nigdy nie zakłamywałem miodu. Fizycznie nie było możliwe aby cukier(sacharoza) czy inwert dostał się do miodu. To nie znaczy jednak że nie zdarzały mi się problemy z konsystencją miodu. Wilgotność miodu ma tu znaczenie. 18 % uznaje się jako właściwe. Zdarzało mi się jednak że 18% już w słoiku wytrącało na górze warstwę płynną. Skoro nie dawałem cukru nie zwalę tego na cukier skoro badałem wilgotność refraktometrem nie zwalę na złą wilgotność. Jedyny błąd to może za mało mieszałem... Na szczęście to pojedyncze słoiki ale nawet idealnie czysty miód jest żywy i może zaskakiwać. Miód kwitnie. Dla pszczelarzy pojecie znane. Chodzi o to że skrystalizowany miód tworzy na górze słoika wzory podobne do mrozu na szybie. Świadczy to o jego dobrej aktywności biologicznej. Wyglada nieładnie dla klienta, tak jakby cukier się zbierał czy wytrącał ale tak naprawdę to oznaka dobrej aktywności biologicznej.
Cukiert podawany w małych ilościach to tez cukier. Jeżeli pszczelarz daje cukier w sezonie nie może wykluczyć że cukier nie znajdzie się w miodzie. Ja wiem że pszczoły maja enzymy trawienne rozkładające sacharoze na cukry proste. Tyle że wtedy nie dodaja do tego pyłków czy innych składników aktywnych biologicznie a wiec dalej jest albo są to nieaktywne biologicznie cukry.
Po co kłamać?.. Kiedy dajemy pszczołom cukier to w ramkach jest cukier i jakby pszczelarz tego nie argumentował jest to cukier.Sacharoza glukoza fruktoza czy maltoza ale cały czas czysta biologicznie. Zyjemy w kraju gdzie katolików jest ponad 90% i pszczelarzy oszukujących na miodzie ponad 90%.
Pozostaje mieć nadzieję że są ateistami to wtedy jest ok.
I nie jest prawdą że pszczoły nie przyniosą jak sie nie dokarmi.
Przyniosą, może mniej ale czystego miodu.

No dobra kolego nie mam zamiaru kopać się z koniem.Przekonałeś mnie.Już teraz wiem krystalizacja miodu nie świadczy o prawdziwości miodu.Wszystkie miody,cukry,ziołomiody,syropy,miody sztuczne ulegają krystalizacji lub nie i dlatego napisałeś ,że "Krystalizacja nie ma nic wspólnego z prawdziwościa miodu" Nie rozumiem tylko tego dlaczego przez tyle lat pszczelarze oszukiwali i oszukują kupujących twierdząc ,że tylko skrystalizowany miód jest jaką taką gwarancją prawdziwości miodu,dlaczego w internecie jest tak wiele kłamstwa,że tylko miód prawdziwy ulega krystalizacji.Wystarczy wpisać w przeglądarkę pytanie jaki miód jest prawdziwy?Odpowiedź brzmi miód który skrystalizował-skrystalizowany.!!!!!!!!! I wreszcie ostanie pytanie masło- maślane czy Ty to napisałeś i czy rozumiesz co napisałeś ??? [size=18]"Krystalizacja nie ma nic wspólnego z prawdziwościa miodu"
Tyle mojego udziału w tym temacie,idę do Tesco kupię sobie z tonę cukru podam pszczołom,a po skrystalizowaniu sprzedam jak 90% oszustów jako np: miód mniszkowy ,bo przecież "Krystalizacja nie ma nic wspólnego z prawdziwościa miodu"


Ostatnio zmieniony przez piotrpodhale dnia Nie 23:29, 06 Kwi 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
wrzosowy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 6:42, 07 Kwi 2014    Temat postu:

Jeszcze raz powtórzę krystalizacją można tak samo potwiewrdzić prawdziwość jak ukryć fałszerstwo. Dla mnie to żaden dowód na prawdziwość. To że kiedyć czy nawet zawsze tak coś robiono nie znaczy że się nie mylono. Gdyby to był pewnik po co badać prawdziwość?.. Jakoś jak sprzedaję skrystalizowany dalej badają... Zawsze kiedy sprzedaje większą ilość brane są próbki a nikt nie patrzy na krystalizację.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> !!!MAM PYTANIE CZYLI EKSPRESOWA LINIA NATYCHMIASTOWEGO UDZIELANIA PORAD!!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin