Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Krystalizacja miodu-mam pytanie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> !!!MAM PYTANIE CZYLI EKSPRESOWA LINIA NATYCHMIASTOWEGO UDZIELANIA PORAD!!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Royals_1990




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 12:43, 31 Sty 2014    Temat postu: Krystalizacja miodu-mam pytanie

Witam,czy skrystalizowany miód to gwarancja że jest prawdziwy,w 100 % naturalny?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MariuszK
Administrator
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2012
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: Zabrze
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:15, 31 Sty 2014    Temat postu:

Tak, tylko prawdziwe, niepodrabiane miody zawsze krystalizują.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:28, 31 Sty 2014    Temat postu:

Miód wielokwiatowy zawsze skrystalizuje.
Niektóre miody jednokwiatowe nie krystalizują, albo proces ten przebiega bardzo powoli.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ander
Moderator
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Skąd: Toruń/Michałów

PostWysłany: Pią 13:54, 31 Sty 2014    Temat postu:

wszystkie miody krystalizują prędzej czy później, najdłużej "płynny" pozostaje akacjowy. Jest to zależne od zawartości poszczególnych rodzajów cukrów, pyłu, popiołu (spadź), ale też i wody.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Pią 14:22, 31 Sty 2014    Temat postu:

Tylko naturalny miód pszczeli skrystalizuje pod warunkiem, że nie jest przegrzany.
Powrót do góry
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Pią 14:26, 31 Sty 2014    Temat postu:

piotrpodhale napisał:
Tylko naturalny miód pszczeli skrystalizuje pod warunkiem, że nie jest przegrzany.

Ale wracając do sedna pytania .
To , że miód jest skrystalizowany , nie znaczy , że jest prawdziwy !
Bywają nawet miody sztuczne w postaci krupca .
Więc widząc miód skrystalizowany nie masz 100% gwarancji , że jest prawdziwy .
Powrót do góry
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Pią 16:15, 31 Sty 2014    Temat postu:

A gdzie Robercie można kupić taki miód sztuczny który sam ulega krystalizacji.?? Napisałem i tego się trzymam "Tylko naturalny miód pszczeli SKRYSTALIZUJE!!! pod warunkiem, że nie jest przegrzany." Miód sztuczny nie skrystalizuje jego poddaje się krystalizacji otrzymując formę stałą,a to zasadnicza różnica której nie doczytałeś w moim poście.Używanie określenia jak napisałeś miód sztuczny w postaci krupca moim skromnym zdaniem jest do d... i nie ok Wink
Powrót do góry
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Pią 17:47, 31 Sty 2014    Temat postu:

piotrpodhale napisał:
A gdzie Robercie można kupić taki miód sztuczny który sam ulega krystalizacji.?? Napisałem i tego się trzymam "Tylko naturalny miód pszczeli SKRYSTALIZUJE!!! pod warunkiem, że nie jest przegrzany." Miód sztuczny nie skrystalizuje jego poddaje się krystalizacji otrzymując formę stałą,a to zasadnicza różnica której nie doczytałeś w moim poście.Używanie określenia jak napisałeś miód sztuczny w postaci krupca moim skromnym zdaniem jest do d... i nie ok Wink

Miałem taki miód w rękach i w ustach i pamiętam nazwę .
"miód sztuczny FORDON" .
To było w czasach kiedy producenci mieli gorsze technologie jak dziś , bo jakieś 30 lat temu .
Tamten miód był skrystalizowany !
A czy sam skrystalizował , czy był w formie stałej zrobiony ? Nie mam pojęcia .
Powrót do góry
Royals_1990




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 0:07, 01 Lut 2014    Temat postu:

A jeśli miód był kombinowany w taki sposób ze pszczoły były dokarmiane syropem cukrowym,taki miód tez nie skrystalizuje się?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Royals_1990 dnia Sob 9:42, 01 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Skąd: Wschodnie Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:26, 01 Lut 2014    Temat postu:

Myślę, że kolegom przyda się ta lektura.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Chociaż doświadczony pszczelarz i tak po smaku pozna prawdziwy miód.
Pozdrawiam
Tadek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MariuszK
Administrator
Administrator



Dołączył: 24 Lis 2012
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: Zabrze
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:04, 01 Lut 2014    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Royals_1990




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 14:44, 01 Lut 2014    Temat postu:

Wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie ale zadam następne.
jak się wykonuje test z wodą to musi być płynny czy może być skrystalizowany
bo po teście na skrystalizowanym widze że że ewidętnie 100 % prawdziwy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Sob 15:43, 01 Lut 2014    Temat postu:

Royals_1990 napisał:
A jeśli miód był kombinowany w taki sposób ze pszczoły były dokarmiane syropem cukrowym,taki miód tez nie skrystalizuje się?
Jeśli syrop z cukru był poddawany w bardzo małych ilościach to pewnie w warunkach domowych nie poznamy.Jeśli syrop w większej ilości znajduje się w miodzie to krystalizacja przebiega w sposób niewłaściwy,widać rozwarstwienia,zmieniony jest smak itd...
Powrót do góry
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Skąd: Wschodnie Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:43, 01 Lut 2014    Temat postu:

Royals_1990 napisał:
Wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie ale zadam następne.
jak się wykonuje test z wodą to musi być płynny czy może być skrystalizowany
bo po teście na skrystalizowanym widze że że ewidętnie 100 % prawdziwy.

Kolego nie przeczytałeś chyba linków do stron które Ci podałem w sprawie miodów kombinowanych jak nazwałeś lub inaczej miodów cukrowych. A jeżeli przeczytałeś i nadal nie rozumiesz to ........ ???? nie wiem jaka jest tego przyczyna . Może jesteś za mało cierpliwy do zdobywania wiedzy , ale na to - to już nic nie poradzę.
Pozdrawiam
Tadek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Sob 15:54, 01 Lut 2014    Temat postu:

Royals_1990 napisał:
Wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie ale zadam następne.
jak się wykonuje test z wodą to musi być płynny czy może być skrystalizowany
bo po teście na skrystalizowanym widze że że ewidętnie 100 % prawdziwy.
Jeśli mamy na myśli ten sam test to płynny. Wink
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> !!!MAM PYTANIE CZYLI EKSPRESOWA LINIA NATYCHMIASTOWEGO UDZIELANIA PORAD!!!
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin