Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jak przechowywać miód
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> W SEZONIE - CZYLI CO SIĘ DZIEJE, CO TERAZ ROBIĘ W PASIECE...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
radziu331
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:31, 01 Wrz 2009    Temat postu: jak przechowywać miód

witam
chciałbym sie dowiedzieć czy po miodobraniu miód można wlać do słoików i zakręcić go czy powinien być przez jakić czas odkręcony


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mily_marian
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: ślonsk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:21, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Miód po 24 godz. trzeba rozlać do naczyń przeznaczonych do własnego użytku i do sprzedaży, Ale to moidy wiosenne a miody jesiene to trzeba w tym samym dniu rozlewać bo miód z nawoci zaraz sie krystalizuje i cieżki rozlewa się do naczyń szklanych. Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bączek
Moderator
Moderator



Dołączył: 15 Lis 2008
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Katowice / Michałów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:24, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Pan Marian ma rację, najlepiej wlej od razu do słoików.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
radziu331
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:09, 03 Wrz 2009    Temat postu:

to znaczy ze mogę zlać go do słoika i zakręcić pokrywkom

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:25, 03 Wrz 2009    Temat postu:

hallo Od lat sprzedaje miod
.Po wywirowaniu nalezy wylamac ostre krysztaly cukru w mioodzie.Miod musi byc plynny i lagodny na jezyku.dlatego wylamuje sie krysztalki mieszaniem go dziennie 1 lub2-- 5 minut wystarczy az sie zetnie na kosc w temp okolo 17 stopni trwa to 1 tydzien . Zostawic go na pare dni 1 do 30 dni --nazywa sie to rozkrystalizowanie . nastepnie podgrzac do temp nie wiecej jak 40 stopni rozmieszac wiertarka i mieszadlem do betonu .Nastepnie mozna juz rozlac do sloikow.Miod bedzie lagodny i 10 lat gwarancji ze bedzie plynny. Lepszy najszybszy sposob i to----do wiadra ze swiezym miodem 30litrow wlac juz rozbity miod 1 liter ktory jest stary z przed roku lagodny na jezyku i w temperaturze do 20 stopni mieszac wiertarka. juz w nastepnym dniu bedzie miod sie scinal mieszac 2 razy dziennie na 3 dzien caly miod bedzie lagodny zostawic go na 2 dni nastepnie podgrzac wiertarka i w sloiki -- darek4257 nara


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gucio
Moderator
Moderator



Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 607
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Warszawa, Radom, Michałów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:20, 04 Wrz 2009    Temat postu:

radziu331 napisał:
to znaczy ze mogę zlać go do słoika i zakręcić pokrywkom


oczywiście że tak, nie ma problemu, jak się skrystalizuje miód, to włóż słoik z miodem to ciepłej wody, powinien się zmienić w stan ciekły.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:37, 04 Wrz 2009    Temat postu:

hallo Oczywiscie ze miod bedzie lejacy ale w ten sposob nie wylamiesz kolcow cukrowych w miodzie miod taki czujesz na jezyku jak bys jeza jadl.W internecie zobacz jak wyglada krysztal cukru i jak by wygladal jak mu wylamiesz kolce przez mieszanie. pozd. darek4257

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Darek4
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kończyce Małe,Cieszyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:58, 16 Gru 2011    Temat postu:

Miód się zostawia odkręcony bo odparowuje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Pią 23:07, 16 Gru 2011    Temat postu:

darek ten z kassel podaje sposoby niemieckie , (kremowanie) u nas nie trzeba tego stosowac i dlatego nasze miody chcą niemcy , mają miód a nie ciapranine, co do rozlewania do słoików , miod po odwirowaniu nalezy wlac do specjalnego naczynia ( z nierdzewki lub plastkowe) celem osadzenia się przede wszystkim róznych farfocli , potem, wlewamy do słoików pozostawiając jeszcze otwarte aby móc zebrać piane która po jego odparowaniu czy jak zwac odpowietrzeniu , gotowy produkt zamknąc nakrętką , dajmy ludziom miód a nie ciapraninę jak to było na folmie tomkakmiotka , maczane paluchy co chwila oblizywane , jak jeden apisał poprostu rzygowiny
Powrót do góry
Gucio123
Gość






PostWysłany: Pią 23:17, 16 Gru 2011    Temat postu:

dobrze Birkut mowi miod ma byc miod nie jakies pucki

chodz sam w tym roku chce zrobic odrobine miodu kremowanego dla siebie , poniewaz nigdy jeszcze nie kosztowalem takiego a przyznam sie ze jak dlugo zyje to jeszcze miodu w sklepie nie kupilem Very Happy
Powrót do góry
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 84 razy
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:56, 17 Gru 2011    Temat postu:

A u mnie w tym roku była na działce kientaka,odkręciła słoik już krystalizującego się midodku,spojrzała na nakretkę i mówi; ooo!!-dużo pyłków-dobry- proszę 10.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bożena
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Skąd: Warmia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:37, 08 Lut 2012    Temat postu:

Nie miałam jeszcze swojego miodu, ale uważam, że miod , który się krystalizuje jest oznaką dobrego miodu i uwielbiam ostry, szczypiący jego smak na języku. Kiedyś zdarzyło mi się kupić miód kremowany,stał chyba ze 2 lata, a rodzinka krzywiła się na jego wspomnienie tylko.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jozef
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: pomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:11, 08 Lut 2012    Temat postu:

wszystko ładnie tylko nikt nie dodał że miodu nie wolno grzać po wyżej 40 st. c . b o po wyżej 40 st. temperatura likwiduje nie które składniki miodu pamiętać o tym



pozdrawiam jozef


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Śro 12:36, 08 Lut 2012    Temat postu:

jozefie radze poczytac , po pierwsze temat jest o kremowaniu miodu i pakowaniu w słoiki a co do temp. podgrzewania go , to pare postów wyzej darek podaje własnie taką temperature
Powrót do góry
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: Zachodniopomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:32, 08 Lut 2012    Temat postu:

Właśnie wróciłem z tarów żywności Grune Woche Berlin 2012, wszyscy wystawcy zarówno polscy jak i niemieccy czy rumuńscy sprzedawali wyłącznie miody w stanie płynnym i to był warunek powodzenia w sprzedaży miodów. Na rynku niemieckim sprzedaje się najczęściej miody "lejące" i w opakowaniach nie większych jak 500 gram. Klient nasz pan i trzeba o tym pamiętać, to pod niego szykujemy miody w sprzedaży.
Pozdrawiam Jan


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> W SEZONIE - CZYLI CO SIĘ DZIEJE, CO TERAZ ROBIĘ W PASIECE...
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin