Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miody Pitne oraz Nalewki
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
birkut
Gość






PostWysłany: Śro 10:35, 06 Paź 2010    Temat postu:

hahahaa panowie tak dobrze to niema , to jest niestety na słowacji ale własnie dlatego to wstawiłem bo: zwiedzanie pieknych gór Sulowskie skały . a schodząc z nich plecaczki may puste po jedzeniu wiec uzupełniamy ich zawartośc tarnina
Powrót do góry
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:21, 06 Paź 2010    Temat postu:

Birkut oszuście, reklamujesz w takim razie nie nasz produkt. Na słowackie laski Ci sie zachciało.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:23, 06 Paź 2010    Temat postu:

birkut napisał:
hahahaa panowie tak dobrze to niema , to jest niestety na słowacji ale własnie dlatego to wstawiłem bo: zwiedzanie pieknych gór Sulowskie skały . a schodząc z nich plecaczki may puste po jedzeniu wiec uzupełniamy ich zawartośc tarnina






Oj Stasiu, Stasiu, Ty to jesteś ale wytrykus, toś nas ale ładnie nabrał, a ja byłem przekonany że w Twoich stronach tak ładnie Tarnina zaowocowała.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez StanleyK dnia Śro 17:24, 06 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ziomalo2010
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 25 Gru 2010
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Pomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:30, 02 Sty 2011    Temat postu:

Jeżeli o miodach pitnych mowa to ja tez bd sie za to bral z rok lub w tym roku ...
a jezeli mozna mógl by mi Pan Stanley dac jakis orginalny przepis najlepiej latwy do wykonania(tak na poczatek)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
M@ciej
Moderator
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 344
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Berlin, Suwałki
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:02, 02 Sty 2011    Temat postu:

Chociaż pod okiem rodziców ?!? Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marcinluter
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Skąd: proszowice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:12, 02 Sty 2011    Temat postu:

Macieju zanim miód pitny dojdzie "do siebie" to minie trochę czasu Very Happy, na osiemnastkę w sam raz Very Happy hehehe

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:56, 02 Sty 2011    Temat postu:

hALLO JAK KTOS CHCE SIE ZABRAC ZA MIODY PITNE TO MAM TU GDZIES KSIAZKE :nAJWAZNIEJSZE CO TRZEBA NA POCZATEK ZEBY W OGOLE O TYM ROZMAWIAC :tRZEBA KUPIC ORGINALNE DROZDZE DO MIODU I TO MUSI KTOS POTWIERDZIC ZE SA TO DO MIODOW PITNYCH:jAK JUZ SA DROZDZE TO BEDZIEMY DALEJ PISAC JAK JE UTRZYMAC PRZY ZYCIU:POZ D

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Nie 18:22, 02 Sty 2011    Temat postu:

darek4257 napisał:
hALLO JAK KTOS CHCE SIE ZABRAC ZA MIODY PITNE TO MAM TU GDZIES KSIAZKE :nAJWAZNIEJSZE CO TRZEBA NA POCZATEK ZEBY W OGOLE O TYM ROZMAWIAC :tRZEBA KUPIC ORGINALNE DROZDZE DO MIODU I TO MUSI KTOS POTWIERDZIC ZE SA TO DO MIODOW PITNYCH:jAK JUZ SA DROZDZE TO BEDZIEMY DALEJ PISAC JAK JE UTRZYMAC PRZY ZYCIU:POZ D


Kein problem !
Można kupić np tu :
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:40, 09 Sty 2011    Temat postu:

darek4257 napisał:
hALLO JAK KTOS CHCE SIE ZABRAC ZA MIODY PITNE TO MAM TU GDZIES KSIAZKE :nAJWAZNIEJSZE CO TRZEBA NA POCZATEK ZEBY W OGOLE O TYM ROZMAWIAC :tRZEBA KUPIC ORGINALNE DROZDZE DO MIODU I TO MUSI KTOS POTWIERDZIC ZE SA TO DO MIODOW PITNYCH:jAK JUZ SA DROZDZE TO BEDZIEMY DALEJ PISAC JAK JE UTRZYMAC PRZY ZYCIU:POZ D





Ja uważam że jedne z lepszych drożdży do robienia miodów pitnych, są to Drożdże o wysokiej tolerancji alkoholu a nazywają się G-995 jeszcze z nimi nie miałem żadnych problemów, osobiście je polecam.
Darek, najlepiej przechowywać je w lodówce.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Pon 9:58, 01 Lip 2013    Temat postu:

Otrzymałem od (T.S.) .... przywiozłem jako ''efekt wyjazdu na Klimkówkę" Wink

PF


Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Pon 9:58, 01 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Nie 20:44, 22 Wrz 2013    Temat postu:

Wink
Zapewne Wiecie co to czarna polewka (np. w "Panu Tadeuszu" J.Soplicy czarną polewkę podano) - ewidentna odmowa 'starającemu się o rękę'.
A co w przypadku akceptacji 'starającego się ...' , hę . Zaciekawiło mnie to , w poszukiwaniach odpowiedzi natrafiłem na .... : .... w przypadku zaakceptowania 'starającego się' sięgano do piwniczki/czek po właśnie na tę okazję trzymaną i na taką okazję właśnie zrobioną , w/g najpilniej skrywanych i przechowywanych przepisów, nalewkę zwaną żenichą...

Żenicha kresowa

1 kg dorodnych owoców dzikiej róży,
0,75 l spirytusu, 0,5 l wódki czystej 40-proc.,
0,5 l miodu, 5-6 goździków,
łyżeczka suszonego kwiatu rumianku,
łyżeczka suszonej mięty

Owoce dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, ponakłuwać, zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, po czym słój zamknąć szczelnie i postawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni. Dość często potrząsać słojem. Po wyznaczonym terminie nalew zlać. Z pozostałych owoców wycisnąć sok, przecedzić. Miód zagotować z dwiema szklankami wody, ostudzić, dodać wódkę, połączyć z nalewem (kto lubi bardzo słodką nalewkę, może dodać trochę więcej miodu). Porozlewać trunek do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące, by dojrzał. Nalewkę tę dawniej obowiązkowo nastawiano w domach, gdzie były panny na wydaniu - stąd jej nazwa.
Wink


Żenichę tą kresową .... też robiono po to by "przywabić" do domu gdzie były 'panny na wydaniu' tych właśnie 'starających się ...' w oknie sobie wtedy ta [iżenicha[/i] stała .
PF
Powrót do góry
nefar
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Cze 2011
Posty: 435
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Skąd: Żukowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 6:26, 24 Wrz 2013    Temat postu:

Piotrze,

bardzo ciekawe piszesz. Co prawda mam samych synów i w wieku dalekim do żeniaczki, to i tak ten przepis bardzo mnie zaciekawił!

Zastanawiam się czy suszone kwiaty rumianku i liście mięty, nie można by zamienić na zawartość torebek herbaty ekspresowej. Co o tym myślisz?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Skąd: Wschodnie Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:43, 25 Wrz 2013    Temat postu:

PiotrekF napisał:
Wink


Żenicha kresowa

1 kg dorodnych owoców dzikiej róży,
0,75 l spirytusu, 0,5 l wódki czystej 40-proc.,
0,5 l miodu, 5-6 goździków,
łyżeczka suszonego kwiatu rumianku,
łyżeczka suszonej mięty

Owoce dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, ponakłuwać, zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, po czym słój zamknąć szczelnie i postawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni. Dość często potrząsać słojem. Po wyznaczonym terminie nalew zlać. Z pozostałych owoców wycisnąć sok, przecedzić. Miód zagotować z dwiema szklankami wody, ostudzić, dodać wódkę, połączyć z nalewem (kto lubi bardzo słodką nalewkę, może dodać trochę więcej miodu). Porozlewać trunek do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące, by dojrzał. Nalewkę tę dawniej obowiązkowo nastawiano w domach, gdzie były panny na wydaniu - stąd jej nazwa.
Wink


[
PF

Ja proponuje najprostszy, najmniej czasochłonny i sprawdzony przepis bez goździków ,gdyż goździki zepsuły by naturalny smak róży.
- 2 kg dorodnych owoców dzikiej róży - 0,5 litra spirytusu - 1,0 litr czystej wódki 40% - 1 kg cukru Owoce przemrozić w zamrażarce przez 1-3 dni. Rozmrozić, włożyć do słoja i zasypać cukrem. Szczelnie zamknięty słój ustawić w ciepłym miejscu na dwa tygodnie i wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Następnie wlać alkohol, zakręcić słój i odstawić na 14 dni. Potem zlać nalew, owoce wycisnąć i przefiltrować. Rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej trzy miesiące. Polecam! Oczywiście cukier można zastąpić płynnym miodem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tadek 11 dnia Śro 22:45, 25 Wrz 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Czw 21:56, 26 Wrz 2013    Temat postu:

nefar napisał:

Zastanawiam się czy suszone kwiaty rumianku i liście mięty, nie można by zamienić na zawartość torebek herbaty ekspresowej. Co o tym myślisz?

zapewne w niczym to nie przeszkodzi , i pewnie można zastosować torebkę/saszetkę (potem łatwiej usunąć). .
Oczywiście zdaję sobie sprawę iż zbyt późno 'podałem' przepis' , zdobycie odpowiednich "materiałów" staje się mocno utrudnione lub niemożliwe . Zawsze własnoręcznie zebrane "materiały" dają 'gwarancję' najwyższej jakości produktu i czystą .... satysfakcję . Dlatego Twój 'pomysł', nefarze, z "herbatkami" w tym "kontekście" jest znakomitym Wink
PF

ps .... w zasadzie to powinienem tą żenichęjuż mieć w domu .... od jakiegoś czasu Wink Wink


Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Czw 21:58, 26 Wrz 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Cyrograf15
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 12 Sie 2013
Posty: 245
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 0:57, 27 Wrz 2013    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Na diabła zamieniać czyste zioła, no chyba że komuś 3 zł szkoda.
Wojtek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin