Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miody Pitne oraz Nalewki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:46, 20 Cze 2010    Temat postu: Miody Pitne oraz Nalewki

Moim hobby jest robienie miodów pitnych owocowych, trójniaczków a ostatnimi czasy dostałem hopla na tle robienia nalewek. Naleweczki są bardzo smaczne tyle tylko że ten cholerny spirol jest troszkę drogawy, a jest on niezbędny przy robieniu różnych nalewek. Gdyby moja małżonka wiedziała ile ja kasy wydaję na zakup oryginalnego spirolu by umajtać co kolwiek to by mnie chyba z domu wyrzuciła.
Jest to dość drogawe hobby no ale co zrobić życie jest krótkie a trochę przyjemności też się nam należy.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:09, 26 Wrz 2010    Temat postu:

Ostatnio z moimi zięciolami degustujemy naleweczkę wiśniową z dodatkiem wanilii i ich doznania smakowe są jednoznaczne REWELACJA. Naszym Paniom też bardzo przypadła ona do gustu, polecam i zachęcam do zrobienia tej nalewczki bo jest bardzo prosta w wykonaniu i zacna w degustacji.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:15, 26 Wrz 2010    Temat postu:

godzina dziesiata a mowa o alkoholu to i jestem ,dobre wino z normalnych mix owosow jest rowniwz niezle tylko odpowiednie drozdze trzeba kupic---sa takie do bimbru nazywaja sie turbo dochodza nawet do 20% alkoholu co wrecz jest niemozliwe,drozdze trzeba powoli karmic cukrem to wtedy nie hamujesz rozwoju ich,i smierci.poz d

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 10:57, 26 Wrz 2010    Temat postu:

darek nie rób wina i nie pij , bo na samo wspomnienie cos gupoyty gadasz, bimber robi sie z cukru ma vol 80 daj wiecej cukru do wina bedziesz mial vol a drozdze maja to badziejstwo ruszyc aby sie przerabiało na to swinstwo, wg mnie ,,,, nie wiem czy dobrze jarze , bo ani tego ,ani tego nie robiłem
Powrót do góry
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:22, 26 Wrz 2010    Temat postu:

darek4257 napisał:
godzina dziesiata a mowa o alkoholu to i jestem ,dobre wino z normalnych mix owosow jest rowniwz niezle tylko odpowiednie drozdze trzeba kupic---sa takie do bimbru nazywaja sie turbo dochodza nawet do 20% alkoholu co wrecz jest niemozliwe,drozdze trzeba powoli karmic cukrem to wtedy nie hamujesz rozwoju ich,i smierci.poz d





Darek, ludzie robią na różnych drożdżach wina lub miody pitne by wyciągnąć jak najwięcej voltów. Ja swoje miody robię na drożdżach typowo do miodów nazywają się G - 995 i są znakomite wyciągają do 18% i nie ma z nimi problemów podczas fermentacji. Nie stosowałem nigdy drożdży które stosuje się przy robieniu bimbru, aczkolwiek czytałem o nich wiele razy, jednak nie jestem do nich jakoś przekonany by nie popsuć smaku miodu pitnego.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:07, 30 Wrz 2010    Temat postu:

Hallo uwaga do miodow pitnych nie kazde drozdze sie nadaja,(musza byc specjalne)
beda nie odpowiednie to drozdze zdechna.do piwa uzywa sie 2 rodzajow drozdzy dolnofermentacyne i gornego fermentowania. do kazdego owocu inne.
Tak ze do bimberku turbo drozdze inne jak wszystkie.Dojdzie zacier do 20 %
zanim bedzie 10% procent trzeba pilnowac aby swierze powietrze sie nie dostalo bo sie ocet winny zrobi.Nad zacierem musi byc dwutlenek wegla ktory produkuja drozdze i jest super.Leci mi w ciagi godziny 1 liter 86 %---po 3 destylacji--taka malutka aparature mam z nierdzewki --wszystko z nierdzewki zadnych miedzi i gum nawet szlauch jest z nierdzewki .Uwaga na ciezkie metale pierwszego kielicha zawsze dla tesciowej,zeby jezyk jej zesztywnial.poz d


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:30, 01 Paź 2010    Temat postu:

Darek, te drożdże są jeszcze lepsze bo wyciągają do 23%.
Alcotec 23% są to super czyste i jedne z nielicznych, które fermentują powyżej 20%.
Przełom w fermentacji nastąpił po dodaniu płynnego węgla aktywnego do fermentacji nastawów.

ALCOTEC 23% w składzie

· szczepy drożdży

· pożywka

· węgiel aktywny

Produkują więcej alkoholu niż kiedykolwiek było to możliwe podczas fermentacji

Za pomocą tych drożdży można otrzymać 25 litrów nastawu o mocy 23% w ciągu 9 dni.


Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez StanleyK dnia Pią 10:30, 01 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:34, 01 Paź 2010    Temat postu:

Hallo dziekuje nie pije alkoholu od tej imprezy piatkowej.Bylem w pracy na imprezie i po chyba 5....6..7 setce przewrucilem lawke ,zlapalem sie stolu przewrucilem stol ,pobilem talerze ,wysypalem szaszlyki i inne napoje moj pracodawca siedzial naprzeciwko .Dalej nic nie pamietam.Koledzy mowili ze odrazu sie zwinal i pojechal do domu. A co dalej bylo to mi zona opowiadala tragedia .. Ale dalej pracuje i mnie nie wywalili z roboty.A wiecie czemu tak sie nachlalem ?? bo wodka byla za darmo!!! a czemu zarlem mase miesa bo bylo za darmo!!!A potem i tak z tego nic nie mialem hiihihihihi poz d

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:35, 02 Paź 2010    Temat postu:

[quote="darek4257"]Hallo dziekuje nie pije alkoholu od tej imprezy piatkowej.Bylem w pracy na imprezie i po chyba 5....6..7 setce przewrucilem lawke ,zlapalem sie stolu przewrucilem stol ,pobilem talerze ,wysypalem szaszlyki i inne napoje moj pracodawca siedzial naprzeciwko .Dalej nic nie pamietam.




Darek, gdybym ja wypił 6/7 setek, to nastąpiłaby u mnie śmierć kliniczna, a Ty żyjesz i masz się dobrze, qrde Ty tak jak ruski walisz na umór, podziwiam takich.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:55, 02 Paź 2010    Temat postu:

hallo to sie zdarzylo pierwszy raz a pilem tez z ruskimi u mnie jest w pracy 10 ruskich pare niemcow i jeden ja.Zona mi mowila nie pij z ruskimi.poz d

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 9:18, 03 Paź 2010    Temat postu:

darek4257 napisał:
hallo to sie zdarzylo pierwszy raz a pilem tez z ruskimi u mnie jest w pracy 10 ruskich pare niemcow i jeden ja.Zona mi mowila nie pij z ruskimi.poz d






Darek, ruski to nawet litra wydoi bez zakąszania i mu nic nie jest, a gdzież nam do nich, my przy nich w piciu to jesteśmy pikusie.


Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 10:34, 03 Paź 2010    Temat postu:

a mi sie widzi co darek szuka usprawiedliwienia na swoj nałóg pijanstwa a to ruskie, a to tesciowa krzywo spojzała ,a to krowa wlazła w pokrzywy itd, itp,
Powrót do góry
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:13, 03 Paź 2010    Temat postu:

birkut napisał:
a mi sie widzi co darek szuka usprawiedliwienia na swoj nałóg pijanstwa a to ruskie, a to tesciowa krzywo spojzała ,a to krowa wlazła w pokrzywy itd, itp,





Stasiu, każdy z nas ma swoje jakieś tam problemy, jedni lubią popijać ostro inni lubią kobitki a ja mam fogla na tle pszczół, robieniu nalewek, oraz miodów pitnych. Taki to już nasz żywot, że bez problemów nie ma nic bo życie byłoby za łatwe.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:58, 05 Paź 2010    Temat postu:

Staszku. Birkut mnie zdenerwował, na galerii wstawił krzew tarniny. Pewnie myśli ze po pierwszych mrozkach, zajedziemy do niego, oberwiemy mu ją i Ty zrobisz tarninówkę.
Co o tym sądzisz ? Nawiasem mówiąc cała Karczówka, taka góra w Kiecach z klasztorem w środku porośnięta jest tarniną. Są całe hektary krzewów.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 9:34, 06 Paź 2010    Temat postu:

Malon napisał:
Staszku. Birkut mnie zdenerwował, na galerii wstawił krzew tarniny. Pewnie myśli ze po pierwszych mrozkach, zajedziemy do niego, oberwiemy mu ją i Ty zrobisz tarninówkę.
Co o tym sądzisz ? Nawiasem mówiąc cała Karczówka, taka góra w Kiecach z klasztorem w środku porośnięta jest tarniną. Są całe hektary krzewów.
Adam






Adaś, u mnie też krzaczorów tarninowych jest ful, ale w tym roku niema na nich po raz pierwszy owoców, qrde jakoś to przeżyje i myślę że w przyszłym roku będą znowu obsypane to się narobi troszkę trunkow.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin